Pet macaques suffering for social media content

Honderden martelvideo’s met apen online

Nieuws

Makaken worden ernstig misbruikt voor video’s op sociale media. Samen met andere dierenbeschermingsorganisaties onthullen we de details in een nieuw onderzoek. We willen dat socialmediaplatforms een strenger beveiligingsbeleid gaan invoeren.

Samen met de Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), een samenwerkingsverband van twintig dierenbeschermingsorganisaties, onderzochten we video’s op platforms als Facebook,YouTube en TikTok waarin makaken openlijk worden mishandeld. De details van de video's zijn erg gruwelijk. In sommige gevallen worden de apen tot de dood gemarteld, van ledematen ontdaan, of levend verbrand.

In totaal vonden we tussen september 2021 en maart 2023 1226 posts met makaken die als huisdieren worden gehouden. Soms waren dat ogenschijnlijk onschuldige video’s, maar soms zagen we ook expliciet geweld tegen de apen. Bij 35 procent van de geregistreerde apen gaat het om bedreigde soorten, en ook ernstig bedreigde makaaksoorten verschijnen in de filmpjes. In de meerderheid van de video’s (60 procent) worden de apen fysiek mishandeld.

Gezamenlijk kregen de video’s meer dan 12 miljard views. En daar zit een groot deel van het probleem. Zo veel mogelijk views krijgen: dat is waar de makers van deze video's het voor doen en waarom de apen blijvend zo wreed worden mishandeld. Zo houd je, door het kijken naar een video met een makaak, dierenleed in stand.

A group of five macaques wearing clothing and placed in front of dishes of food, being recorded for social media.

Verborgen dierenmishandeling

Naast de expliciet gewelddadige content maken we ons ook ernstig zorgen over de video’s waarin de mishandeling van de makaken minder direct zichtbaar is. Dirk-Jan Verdonk, directeur bij World Animal Protection Nederland: ‘Video's met heel jonge makaken met een luier om, of andere kleding aan, zijn enorm populair. Zulke video’s lijken onschuldig en mensen beseffen niet wat er mis mee is. Maar het gaat om wilde dieren, die veel te jong bij hun moeder worden weggehaald en in de commerciële handel belanden. Zo is er een video van een aapje met schoenen aan en een rugzak om, die duidelijk moeite heeft met lopen. De video is razend populair, maar dit is je reinste dierenmishandeling.’

Door dit soort video's toe te staan, normaliseren socialmediaplatforms dieronvriendelijke content. Daarom roepen we de bedrijven op om verantwoordelijkheid te nemen. We willen dat ze dit soort content niet toestaan en dat hun dierenwelzijnsbeleid wordt aangepast, om dierenleed tegen te gaan.

A pet macaque is wearing clothing and gloves while drinking from a bottle of milk, being recorded for social media.

Wat kun jij doen?

Als gebruiker van sociale media kun je ook iets tegen deze verschrikkelijke mishandeling doen. Je helpt door video's niet te bekijken of erop te reageren. Wel kun je de video's rapporteren, om verdere verspreiding tegen te gaan.

Heb je onze minidocu al gezien?

Samen met Floortje Dessing reisden we naar Bali om een documentaire te maken over wilde dieren in het toerisme. Wat we zagen, was schokkend.

Kijk de minidocu hier
 

Meer over