Kangaroo in the wild

Huisdiervoer kopen? Denk aan de kangoeroe!

Nieuws

Voor je huisdier wil je alleen het allerbeste. Maar zelfs – of misschien wel juist – met de allerbeste bedoelingen kun je gemakkelijk over het hoofd zien wat er precies in jouw pak huisdiervoer is verwerkt. Wist je bijvoorbeeld dat er voor sommige merken huisdiervoer op wrede wijze wilde kangoeroes worden neergeschoten in Australië? Let dus goed op dat je geen huisdiervoer met kangoeroe koopt.

Het is een onwerkelijk gegeven, maar toch is het zo: voor de brokken in de bak van jouw huisdier zijn aan de andere kant van de wereld op een gruwelijke manier dieren omgebracht. Áls je huisdiervoer koopt waarin kangoeroe is verwerkt, tenminste.

In Australië worden jaarlijks zo’n 1,6 miljoen kangoeroes afgeschoten zodat hun vlees en huid in producten zoals huisdiervoer kan belanden. En de jacht is wreed. Hoewel de gedragscode voorschrijft dat kangoeroes in het hoofd geraakt moet worden, is 40% van de schoten niet meteen fataal, waardoor de dieren een langzame, pijnlijke dood sterven. Jonge kangoeroes (joeys) in de buidel van hun dode moeder worden doodgeslagen, onthoofd of aan hun lot overgelaten.

Kangoeroe met joey

Huisdiervoer is geen bijproduct

Dat dit allemaal gebeurt, schrijven ze er natuurlijk niet bij, op dat blik huisdiervoer in de winkel. En zo is er meer dat niet wordt verteld. Het is bijvoorbeeld een misverstand dat het vlees dat voor huisdiervoer is bestemd een bijproduct is. Naar schatting is 30% van het kangoeroevlees bestemd voor huisdiervoeding – dus de kangoeroes worden er doelbewust om bejaagd. Ook is het een mythe dat kangoeroes een plaag zijn en de jacht bijdraagt aan populatiecontrole; de jacht zorgt er juist voor dat de populatie ernstig onder druk komt te staan! Mede door al die blikken huisdiervoer die óók in de Nederlandse schappen belanden… Dit moet dus écht stoppen.

Wat kun jij hieraan doen?

Een eerste stap is om goed te kijken of er geen kangoeroe is verwerkt in het voer dat jij aan je huisdieren geeft. Wil je jouw huisdier écht diervriendelijk voeden? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden voor plantaardige diervoeding. Zeker voor de hond is dit goed mogelijk en verschijnen er steeds meer gezonde, volwaardige producten op de markt. 

Daarnaast kun je onze petitie ondertekenen. Wij roepen bedrijven zoals Pets Place op om geen huisdiervoer te verkopen waarin kangoeroe is verwerkt. Bol.com hebben we al overtuigd, dus het heeft effect! Maar we zijn er nog niet. Behalve voor huisdiervoer wordt kangoeroevlees en -leer gebruikt voor schoenen, schaatsen en restaurants. En als we blijven wegkijken van het leed in Australië, zal er nooit iets veranderen.

Dus kom in actie. Denk aan de kangoeroe!

Teken de petitie

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Kangoeroeleer viking

Teken tegen kangoeroe- producten

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Meer over