Oekraïne hond

Hulp aan zwerfhonden in Oekraïne

Nieuws

De oorlog in Oekraïne duurt al twee jaar. Nog altijd komen er mensen om en raken families ontwricht. De omvang van het leed is enorm. Voor mensen, maar ook voor dieren. Bij de grootste hondenopvang in Lviv probeert een handjevol vrijwilligers zoveel mogelijk honden op te vangen.

Foto's door Animal Heroes.

Het asiel bood vóór de oorlog al onderdak aan 200 zwerfhonden, maar er zijn nog 200 honden bijgekomen. Doordat mensen zijn gevlucht of moeten vechten aan het front, worden huisdieren op grote schaal achtergelaten. Eind januari vertrok een team van de Nederlandse noodhulporganisatie Animal Heroes naar Oekraïne om namens World Animal Protection een nieuwe waterpompinstallatie in het asiel te openen.

De waterpompinstallatie is een grootschalig project dat voor het grootste deel dankzij onze donateurs gebouwd kon worden. De bouw heeft drie maanden geduurd en omdat het drinkwater in het asiel vervuild was en vol met zand zat, is dit project van levensbelang voor de 400 honden die er leven. 

Oekraïne

Havermoutpap 

Het vervuilde water werd niet alleen als drinkwater gebruikt, maar ook om maaltijden voor de honden mee aan te lengen. De honden in het asiel eten sinds de uitbraak van de oorlog havermoutpap, een dieet dat voor honden op de langere termijn niet geschikt is, maar voor nu het minst slechte alternatief is. Dankzij jullie giften kunnen de 800 maaltijden per dag met schoon water worden klaargemaakt.  

“Niet alleen voor mensen is de nood hoog in Oekraïne, maar ook voor dieren”, zegt Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland. Ik bewonder de Oekraïners die onder zeer zware omstandigheden elke dag weer proberen zo goed mogelijk te zorgen voor de dieren die slachtoffer zijn van de Russische agressie. Elke hulp voor hen is welkom en ik ben blij dat onze donateurs daaraan gul hebben bijgedragen.” 

Oekraïne hond

Het Hondenasiel

Oprichter Natalia Kuznetsova runt sinds 20 jaar de eerste én grootste hondenopvang in Lviv. Voor de oorlog zette ze zich al in voor zwerfhonden en ze heeft het extra druk door de overbezetting. De meeste honden zijn achtergelaten door hun baasjes toen zij in het begin van de oorlog naar Polen vluchtten. Ook komen er veel honden uit het oosten van het land waar op dit moment nog steeds hevig gevochten wordt.  

Noodhulporganisatie Animal Heroes laat hondenhokken bouwen waarvan de eerste 25 exemplaren in Natalia’s asiel inmiddels zijn neergezet. 

Lees de eerdere update over Oekraïne

Lees over het werk van Animal Heroes in Turkije

Meer over