Toeristen rijden op een olifant

Ik boek vakantieplezier voor mens en dier!

Nieuws

Wie op vakantie gaat, wil genieten. In veel landen wordt echter vermaak aangeboden dat voor de betrokken dieren geen plezier is.

Naar dansende beren kijken? Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap? Rondrijden op een olifant? Het lijkt allemaal heel onschuldig maar helaas gaat er vaak een wereld van geweld en mishandeling achter schuil. WSPA roept u dan ook op de dieronvriendelijke kanten van uw vakantieland links te laten liggen. Wanneer de dierenexploiteurs niets meer verdienen aan hun dieren, zal er snel een einde komen aan deze wreedheden. 

Vakantie met een dubbelgoed gevoel!

Natuurlijk hoeft u niet uw hele vakantie bezig te zijn met dierenleed. U kunt op eenvoudige wijze een bijdrage leveren aan het dierenwelzijn in uw vakantieland en zo met een dubbelgoed gevoel naar huis gaan!

Dit niet... Dit wel...

Dieronvriendelijke attracties bezoeken: 

 • In veel buitenlandse dierenparken worden de dieren wreed behandeld en leven ze onder slechte omstandigheden. Zwemmen met gevangen dolfijnen lijkt leuk maar is voor de dieren zelf vaak zeer stressvol. De dieren in hun natuurlijke omgeving bekijken.
 • Er is niets mooier dan dieren in hun natuurlijke omgeving te zien! Ga dus zwemmen met wilde dolfijnen of bekijk dolfijnen of walvissen op gepaste afstand zonder ze op te jagen. Zo leert u ze pas écht kennen en waarderen! Wilt u toch naar een dierenpark, bezoek dan bijvoorbeeld een nationaal park.

Souvenirs gemaakt van dieren kopen:

 • Aan dit soort souvenirs kleeft het bloed van vele onschuldige dieren. Bovendien is het kopen ervan in veel landen al verboden en dus strafbaar. Diervriendelijke aandenkens meenemen:
 • Een aandenken kopen of een souvenir voor iemand anders meenemen, is altijd leuk. Gelukkig zijn er genoeg souvenirs te koop waarbij geen dieren betrokken zijn.

Cultuur zien als excuus voor dierengeweld:

 • Het gebruik van dieren in (religieuze) festivals kan worden recht gepraat onder het mom van cultuur. Cultuur mag echter nooit een excuus zijn voor dierenleed! Genieten van andere culturele evenementen: Ieder land heeft haar eigen gewoontes, evenementen en historie. Er is dan ook genoeg om van te genieten zonder dat daarbij dieren negatief betrokken worden.

Exotische gerechten eten:

 • Exotisch vlees is vaak op gruwelijke wijze verkregen. Zo worden voor het zogenaamd ‘Bush meat’ onder andere bedreigde apensoorten op inhumane wijze geslacht. De plaatselijke keuken proeven:
 • Probeer gerust de plaatselijke gerechten maar wees kritisch op wat u eet. Informeer bijvoorbeeld naar de herkomst van vlees.

Op de foto gaan met een wild dier:

 • Het lijkt een leuk aandenken om voor de lol met een wild dier op de foto te gaan maar de dieren die hiervoor gebruikt worden, zijn meestal gedrogeerd en streng getraind. Hun tanden zijn soms zelfs getrokken om ervoor te zorgen dat ze zich ‘gedragen’. Uw kennis met anderen delen:
 • Wanneer u ziet dat andere toeristen wel op de foto gaan met deze dieren, wijs ze dan op het leven dat deze dieren leiden en op het geweld dat hen wordt aangedaan.

Blindelings het vaste programma volgen:

 • Wanneer u met een groep reist, is er vaak sprake van een vast programma. Kijk vooral kritisch naar dit programma en wijs dieronvriendelijke uitstapjes van de hand. Dieronvriendelijke programmaonderdelen melden:
 • Staat er in uw reisprogramma een activiteit waarbij dieren worden geëxploiteerd, meld dit dan bij de reisorganisatie. Wellicht zijn zij zich niet bewust van het achterliggende dierenleed.

U laten amuseren door dieren:

 • Een ritje op een olifant, kameel of ezel. Een tour in de paardenkar. Toekijken bij een dansende beer. Het wordt vaak aangeprezen als ‘niet te missen attracties’, maar de dieren zijn meestal ondervoed en uitgedroogd. Bovendien maakt geweld vaak deel uit van de trainingsmethode. Uw ongenoegen uiten:
 • Hoewel u er op dat moment wellicht weinig aan kunt doen, is het altijd goed uw ongenoegen te uiten. Het maakt andere toeschouwers bewust van het dierenleed dat schuil gaat achter dit amusement. Als u ziet dat er goed met de dieren wordt omgegaan en ze voldoende eten, drinken en rust krijgen, geeft u dan vooral een compliment!

Uw ogen sluiten voor dierenleed:

 • Natuurlijk wilt u bij het zien van dierenleed het liefst uw ogen sluiten. Het is echter beter het dierenleed op foto of video vast te leggen en datum, tijd en locatie te noteren en hiervan melding te maken. Dierenleed melden:
 • Om dierenleed te stoppen is het belangrijk er melding van te maken. Deze melding kunt u het beste doen bij lokale autoriteiten als politie en dierenwelzijnorganisaties. Breng vooral ook uw reisorganisatie op de hoogte en de ambassade van het betreffende land. Toerisme is een grote bron van inkomsten, dus hoe meer toeristen zich beklagen hoe groter de kans op verbetering van dierenwelzijn.
olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over