dansbeer

India eindelijk vrij van dansberen!

Nieuws

India is officieel vrij van dansberen. Dat heeft de regering van het Aziatische land op maandag 26 november 2012 verklaard tijdens een feestelijk bijeenkomst in Delhi.

De belangrijke rol van WSPA in het bestrijden van deze wrede, traditionele berenkwelling werd met name genoemd door de vertegenwoordiger van de regering. Algemeen directeur Mike Baker van WSPA was aanwezig in Delhi om na 17 jaar het succesvolle programma van WSPA af te ronden.

WSPA zorgt voor andere kostwinning

De laatste vijftig Kalandars, eigenaren van dansberen die met hun dieren dorpen en kermissen afreizen, zijn dankzij het speciale programma van WSPA en partnerorganisatie Wildlife Trust of India (WTI) overgestapt op een andere kostwinning. Daarmee verdienen ze meer dan met hun oude bezigheden, reden waarom geen van hen weer met beren is gaan dansen. 

Met het afsluiten van het reddingsprogramma van dansberen, sinds 1995 zijn er naar schatting 1.200 dieren gered, breekt een nieuwe fase in de bescherming van beren in India aan. De regering heeft samen met WSPA en andere organisaties een Nationaal Actieplan ontwikkeld waarmee de beren in de 26 deelstaten waar ze leven beschermd worden. De belangrijkste bedreigingen zijn: handel in welpen en in lichaamsdelen, conflicten tussen mens en beer, doden van beren als vergelding en het verlies aan leefgebied. 

Bekijk hieronder het verhaal van ex-bereneigenaar Aziz

Beren nu gerespecteerd

Met de bevrijding van de laatste dansberen is een einde gekomen aan praktijken als het ontvoeren van welpen, het uitslaan van tanden en het doorboren van neuzen met hete naalden, waarna neusringen werden geplaatst om de beren te trainen. WSPA’s Mike Baker zei daarover: “De beren van India zijn uiteindelijk erkend als de prachtige dieren die ze zijn. Niet langer worden ze gezien als grondstoffen en wreed behandeld voor entertainment. Ze worden echt gerespecteerd en beschermd in hun natuurlijke omgeving, waarmee ze hun rechtmatige plaats innemen naast andere waardevolle wilde dieren zoals tijgers en olifanten.”

 

WSPA campagnes hebben succes!

Het einde van de dansberen in India betekent niet het einde van WSPA’s campagne tegen misbruik van beren in Azië. Naast het in de gaten houden (monitoren) van de ontwikkelingen in India, gaat de strijd verder tegen de wrede beer-hondengevechten in Pakistan en het aftappen van de gal van beren in landen als China, Korea en Vietnam. Het succes in India toont aan dat actie tegen dierenmishandeling wel degelijk positieve effecten heeft. Dit succes is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze trouwe donateurs, hier zijn we jullie dan ook erg dankbaar voor!

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over