luiaard, selfies, entertainment

Instagram in actie tegen wrede selfies met dieren

Nieuws

Onze campagne tegen het gebruik van wilde dieren in de toeristenindustrie heeft tot een groot succes geleid! Samen met onze supporters hebben we een van de grootste sociale netwerken beïnvloed om gebruikers te informeren over het leed achter hun selfie met een wild dier.

Wilde dieren kunnen er wellicht schattig en vrolijk uitzien op selfies. Maar de werkelijkheid is dat ze uit hun natuurlijke omgeving worden gerukt en gevangen worden gehouden om ingezet te worden ter vermaak van toeristen. Als gevolg hiervan overlijden zij vaak door stress, ziektes en verwondingen. En dat enkel en alleen voor een vakantiekiekje.

Deze vakantiekiekjes met wilde dieren worden steeds populairder. Uit een onderzoek dat wij uitvoerden blijkt dat het aantal selfies met wilde dieren op Instagram in slechts drie jaar met 292 procent is gestegen. 40 procent van deze foto’s zijn ‘slecht’: het zijn selfies waarin toeristen wilde dieren aanraken, knuffelen of vasthouden.

1019565_3

Instagram onderneemt actie 

Deze zomer lanceerden wij een campagne om het leed van deze wilde dieren te stoppen. Wereldwijd lieten 250.000 supporters hun stem horen tegen de inzet van wilde dieren voor toeristisch vermaak. Met deze enorme steun van onze supporters gingen wij het gesprek aan met Instagram. Naar aanleiding van deze gesprekken besloot Instagram zich aan te sluiten in de strijd tegen dierenleed. 

Vandaag lanceerde het sociale netwerk een speciale pagina waarop zij hun 800 miljoen gebruikers informeren over het leed achter hun selfie met een wild dier. Instagramgebruikers krijgen vanaf vandaag een bericht te zien over dierenleed, zodra zij zoeken op populaire hashtags als #SlothSelfie en #TigerSelfie. Ze worden geïnformeerd dat achter selfies met wilde dieren dierenleed verscholen zit. Via een knop ‘lees meer’ komen gebruikers op een pagina waar Instagram waarschuwt dat men met zulke foto’s bijdraagt aan dierenleed. Ook is daar meer te lezen over het nemen van verantwoorde foto’s van wilde dieren.

Directeur Pascal de Smit van World Animal Protection: “Wij zijn enorm blij dat Instagram deze stap zet om mensen te informeren over het leed achter selfies met wilde dieren. De realiteit is dat de wilde dieren in kwestie verschrikkelijk lijden, voor én achter de schermen.

Wilde dieren worden bij hun moeder weggehaald of uit het wild weggerukt en worden gedwongen in vieze, kleine kooien te leven. Andere wilde dieren worden herhaaldelijk gelokt met voedsel, wat hun natuurlijk gedrag ernstig verstoort. En dat allemaal voor een vakantiekiekje.”

Jullie zijn het bewijs dat we samen het verschil kunnen maken voor de dieren. Dank jullie wel!

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over