Onça-pintada morta - após ser caçada -, em um pequeno barco

Jaguars gestroopt voor traditionele Aziatische 'medicijnen'

Nieuws

Stroperij en illegale handel bedreigen de jaguar in Suriname. Uit onderzoek dat we deden in het Zuid-Amerikaanse land, blijkt dat de katachtige er illegaal wordt gedood, verwerkt en wordt geëxporteerd om te worden gebruikt in traditionele Aziatische ‘medicijnen’.

Het is voor het eerst dat een organisatie het proces achter de illegale jaguarhandel weet bloot te leggen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat gedode jaguars worden gekookt totdat ze in een soort lijm of pasta veranderen. Dit proces kan tot een week lang duren. Het goedje wordt vervolgens op de zwarte markt verkocht.De ‘lijm’ wordt gebruikt als 'medicijn' – met het idee dat het artritis zou verlichten, seksuele prestaties bevordert en ook om de algehele gezondheid te verbeteren. Nog altijd is er een markt voor; ondanks dat het bewezen ineffectief is. Ook de botten en tanden van het dier worden op verschillende manieren gebruikt, zo worden ze vaak verkocht als sieraad.Schokkende beelden

We verzamelden talloze foto's en video's van de stroperij van en handel in de katachtige. Zo is er een foto van een levenloze jaguar die aan zijn poten is vastgebonden aan een houten paal. Een andere foto toont een lachend meisje dat naast een gedode jaguar poseert. Ook zijn er videobeelden waarop een dode jaguar is te zien die achterop een quad is vastgebonden.

Jaguar dræbt af krybskytter

Een gedode jaguar is vastgebonden achterop een quad. World Animal Protection geheime bron

Lijdensweg voor jaguars

De stroperij betekent een lijdensweg voor de dieren, vertelt campagnemanager Karin Bilo: ‘Wilde jaguars worden opgejaagd en beschoten, waarbij ze lang niet altijd direct worden gedood, en vaak lang lijden. Daarnaast worden jonge jaguars uit het wild gehaald om als ‘huisdier’ te worden gehouden. De dieren worden in kleine kooien gestopt en gevoerd met koeienmelk of suikerwater – tot ze veel te groot zijn geworden en de eigenaren niet meer weten wat ze ermee moeten.’ Volgens bronnen worden de dieren dan vaak gedood voor hun vlees, dat geconsumeerd wordt door de Chinese populatie in Suriname.Onça-pintada morta, com as patas amarradas em uma madeira enquanto é carregada por dois homens

Een gedode jaguar is vastgebonden aan een paal. World Animal Protection geheime bron

Wereldwijd leven er nog ongeveer zo’n 173.000 jaguars in het wild. De diersoort is volgens de IUCN ‘near threatened’, wat betekent dat de soort in de toekomst mogelijk zo wordt bedreigd dat het kan uitsterven. Vermoedelijk worden jaguars, net als andere grote katachtigen, gebruikt als alternatief voor tijgers voor de productie van traditionele Aziatische medicijnen – een zorgelijke trend die het aantal jaguars flink kan doen dalen.

Steeds vaker zijn er incidenten tussen jaguars en mensen, grotendeels doordat de dieren aan terrein verliezen door goudwinning en houtkap. Ook worden jaguars aangevallen door mensen omdat ze op hun vee jagen. Door verlies aan leefgebied wordt het voor stropers steeds makkelijker om jaguars op te sporen.Stroperij van jaguars voor traditionele Aziatische 'medicijnen' is iets dat, tot nu toe, redelijk onder de radar is gebleven. Het is van groot belang om bewustzijn te creëren dat traditionele 'medicijnen', waarin jaguars zijn verwerkt, ineffectief zijn en het misbruiken van wilde dieren hiervoor onacceptabel is.

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Meer over