Lejonungar i fångenskap

Knuffelfarms met leeuwen ook gevaar voor volksgezondheid

Nieuws

Knuffelfarms in Zuid-Afrika, waar toeristen met leeuwen kunnen knuffelen, veroorzaken niet alleen dierenleed, maar zijn ook nog eens een gevaar voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit het onderzoek dat we onlangs deden samen met Blood Lions. De in gevangenschap levende leeuwen kunnen een groot aantal schadelijke ziekteverwekkers dragen die op de mens overgedragen kunnen worden, waaronder Sars-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaak heeft.

Voor het onderzoek werden 150 wetenschappelijke studies naar ziekten bij Afrikaanse leeuwen beoordeeld. Hierbij zijn in totaal 63 ziekteverwekkers geïdentificeerd, waaronder bacteriën, parasieten en virussen. Deze ziekteverwekkers kunnen van leeuwen naar andere dieren worden doorgegeven, maar sommigen kunnen ook van dier naar de mens overgaan. 

Dier of product?

In Zuid-Afrika worden momenteel meer dan 8.000 leeuwen op farms gefokt en gehouden voor commerciële doelen zoals toerisme, jacht en bothandel. Een leeuw wordt in elk stadium van zijn leven uitgebuit. Als jong welpje wordt het dier weggehaald bij zijn moeder. Het jonge leeuwtje wordt in een apart verblijf geplaatst, waar toeristen grof geld betalen om ermee kunnen knuffelen en spelen. Als het dier te groot, en te gevaarlijk wordt, wordt het gebruikt voor een andere excursie die veel wordt aangeboden in Zuid-Afrika: het wandelen met leeuwen. Als het dier volwassen is, kan het dat hij wordt gebruikt voor 'canned hunting', waarbij toeristen op de leeuw mogen jagen, of wordt het dier op een andere manier gedood. Vervolgens worden de botten naar Azië getransporteerd, waar ze er traditionele medicijnen van maken. 

Inzichten over ziekteverwekkers die leeuwen bij zich kunnen dragen zijn belangrijk, want op moment bestaat er grote kans dat de Zuid-Afrikaanse regering een nieuw exportquotum aankondigt voor het aantal leeuwenbotten dat naar het buitenland vervoerd mag worden. Jaarlijks exporteert het land legaal leeuwenskeletten naar Azië, maar dat aantal stijgt steeds verder. In 2017 ging het nog om 800 leeuwen; in 2018 werden er bijna dubbel zo dode leeuwen geëxporteerd. Vietnam is de grootste importeur.

Niet alleen brengt deze leeuwenhandel enorm dierenleed met zich mee, uit dit onderzoek blijkt ook de risico's die de handel met zich meebrengt voor de volksgezondheid.

Samen met de organisatie Blood Lions doen we een oproep aan de Vietnamese regering: stel een verbod in op het importeren van leeuwenbotten! Kortgeleden heeft de regering al een gedeeltelijk verbod op de handel in wilde dieren en planten ingevoerd, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het is dus nog een kleine stap om deze handel verder aan banden te leggen. 

Help jij mee?

De uitbraak van het coronavirus leert ons dat het belangrijk is om de handel in wilde dieren te stoppen. We zijn ons eens te meer bewust van de risico's die deze handel met zich meebrengt voor onze gezondheid en onze economie. Daarnaast kunnen we een einde maken aan het lijden van wilde dieren, door deze handel voor eens en altijd te stoppen. We roepen daarom de wereldleiders van de G20 op een verbod in te stellen op de handel in wilde dieren, wereldwijd. Jij kunt ons daarbij helpen: teken de petitie.

Teken de petitie!

Lion cub at tourist attraction in South Africa - Animals in the wild - World Animal Protection
Meer over