Lieke van der Vorst helpt dieren met haar illustraties
Nieuws
Illustratrice Lieke van der Vorst is enorm begaan met onze aarde en de dieren die erop leven. Het was dan ook niet verbazend dat ze stond te springen om campagne-illustraties voor ons te maken. Onder meer op onze campagne-tas prijkt haar wereldbol met blije dieren. 7 vragen aan Lieke over haar illustraties en dieren.
Lieke maakte de illustraties voor onze campagne om een einde te maken aan de handel in wilde dieren. We roepen met een petitie de wereldleiders op tot een verbod in de commerciele handel in wilde dieren.
Haar illustratie prijkt nu op de campagne-tas. Wil je deze ook hebben? Het is niet alleen een kunstwerkje an sich, maar met de canvas tas verspreid je ook de boodschap dat wilde dieren in het wild horen.
Waarom wilde je graag iets bijdragen aan World Animal Protection?
'Ik zie weinig verschil tussen onze huisdieren, industriedieren en wilde dieren en ik begreep nooit zo goed waarom zij anders behandeld zouden worden dan mensen. Dit onbegrip is altijd een belangrijke inspiratie voor mijn illustraties. In 2011 was ik daarom ook van plan een protest project te beginnen, om een verandering te brengen in dierenleed, maar ik wist niet goed hoe.
Ik wilde zó graag iets bijdragen aan deze ongelijkheid, maar ik voelde ook veel weerstand. Vanaf 2011 begonnen mijn illustraties een duidelijke visie te uiten, maar altijd op een positieve, en misschien daarom iets minder directe manier. Afgelopen februari plaatste ik dit protest-dilemma op mijn Instagram-account, waarna jullie contact met me opnamen. Ik was zo blij met dit bericht, een kans om iets concreter te helpen met het mooie werk dat jullie al doen.'
Wat heb je met dieren? En heb je altijd al iets met dieren gehad? Hoe is dat ontstaan bij jou?
'Ik heb altijd veel gelijkheid gevoeld met dieren, ik vond ons niet zo verschillend. Dit is als kind eigenlijk altijd zo geweest, maar toen ik ging studeren aan de kunstacademie ben ik dit meer gaan onderzoeken, vooral omdat ik zag dat niet iedereen deze gelijkheid voelde.
Het blijft iets geks voor mij dat we zo veel liefde voelen voor onze huisdieren, maar niet voor onze industrie dieren, of de wilde dieren verder weg.'
'Het blijft iets geks voor mij dat we zo veel liefde voelen voor onze huisdieren, maar niet voor onze industrie dieren, of de wilde dieren verder weg.'
Wat is je favoriete dier? En is er een specifiek dier dat je leuk vindt om te illustreren?
'Lastige vraag, want ik heb eigenlijk niet echt een favoriet dier. Ik leef samen met Ilva, een Hollandse herder die nu 3 jaar bij ons woont. Zij is mijn favoriet omdat ik haar goed ken, maar ik vind varkens ook heel bijzonder.
Hoe kwam je op het idee van deze illustraties?
'Dit idee is ontstaan tijdens het eerste gesprek. We zochten naar manieren om de wilde dieren te tonen die nu vaak gebruikt worden voor menselijke consumptie, entertainment of andere doeleinden.
Door de dieren zowel vrij te laten zijn, als in kooien op vrachtwagens, konden we duidelijk het probleem laten zien.'
Is het voor jou moeilijk om zoiets te maken? Hoe gaat het proces in zijn werk? Waar begin je?
'Het begint bij een ruw schetsje, waarna ik kleuren uitzoek die ik voor het project wil gaan gebruiken. Hierbij houdt ik rekening met de kleuren die World Animal Protection al gebruikt in hun uitingen.
Nadat we deze schetsen besproken hadden ben ik al vrij snel gaan illustreren. Soms duurt dit proces wat langer, maar omdat we al vrij snel op een lijn zaten, ging het vlot.
De illustraties maak ik met potloden en balpennen, waarna ik ze inscan en in Photoshop vrijstaand maak. Zo kon ik de dieren plaatsen op de wereldbol, maar ook in de kooitjes.'
Wat zie jij op dit moment als het grootste probleem waarmee dieren/de wereld te maken hebben?
'Om eerlijk te zijn zie ik veel problemen waar de hele wereld te maken mee heeft, maar om het dicht bij huis te houden; de hoeveelheid gevangen varkens in Brabant. Ik woon in Eindhoven en zodra ik de stad uitrijdt en de mooie natuur in wil trekken, zie ik varkensstal na varkensstal.
Het zijn gigantische grote stallen, zonder ramen, met een bord aan de wegkant met een vrolijk lachend varkentje. Soms rijdt je dan achter een vrachtwagen vol varkens, waarna ik me treurig en machteloos voel en daarna meteen weer verder wil met een protest project.'
Heb je zelf wel eens iets naars meegemaakt met wilde dieren? Bijvoorbeeld iets gezien dat vervelend was? Of zelf een uitje met wilde dieren gedaan waar je nu spijt van hebt?
'Ik ben ooit per ongelijk terecht gekomen in een oude boerderij stal, waarvan ik dacht dat deze leeg was, en die mogelijk een leuk atelier zou kunnen zijn. De stal was donker en vochtig, volledig gevuld met kleine opgestapelde kooitjes.
In deze kooitjes fokte een man, illegaal, muizen en ratten voor slangen. De dieren zaten tot hun buik in hun eigen uitwerpselen en zagen er erg triest uit. Ik belde meteen de dierenbescherming, maar weet niet goed of zij iets konden doen.
En spijt heb ik ook, in India zag ik bij de waterkant een olifant, gewassen worden door een man. Dit zag er zo liefdevol uit. De dag daarna zag ik de olifant en man weer bij een tempel, waarbij de olifant van mij een muntje aannam. Later er achter komend dat dit absoluut geen natuurlijke manier van leven was voor de olifant en ik zojuist mee betaald heb aan dit dierenleed.'
Wat hoop je met de illustraties te bereiken?
'Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om dieren als onze gelijke te gaan zien. Dat het misbruiken van alle dieren, zowel de industrie dieren als de wilde dieren stopt.'
'Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om dieren als onze gelijke te gaan zien.'
Benieuwd naar meer werk van Lieke? Kijk dan op https://liekeland.nl/