Dansbeer Maya

Maya’s pijnlijke dans is voorbij!

Nieuws

Fantastisch nieuws uit Pakistan: dansbeer Maya is gered! Jarenlang werd ze gedwongen om op te treden voor het publiek. Nu wacht haar een nieuw leven in de berenopvang.

De vierjarige Aziatische zwarte beer Maya leefde dagelijks in pijn, al sinds ze een klein berenjong was. Maya werd uit het wild weggehaald bij haar moeder en kreeg een neusring door haar neus geboord. Een berenneus is erg gevoelig. De neusring maakt het voor de eigenaar daardoor mogelijk om de beer in bedwang te houden, door aan het touw te trekken dat aan de ring zit.

Training voor dansberen

Berenwelpen als Maya worden in de eerste jaren van hun leven ’s nachts wakker gehouden door hun trainer. Zodra ze op het punt staan hun bewustzijn te verliezen, worden ze naar een metalen plaat met brandende kolen geleid waar ze overheen moeten lopen, terwijl de trainer muziek maakt. Het gloeiend hete metaal zorgt ervoor dat de beer op zijn achterpoten gaat lopen en ze één voor één opheft in een poging de pijn te verminderen. Dit wordt dansen genoemd. Wanneer de beren dit langdurig moeten doen zijn ze zo getraumatiseerd dat ze automatisch gaan ‘dansen’ zodra zij muziek horen. In Pakistan is het gebruik van beren voor straatoptredens niet verboden, en gaan nog tientallen beereigenaren langs de dorpen om geld op te halen door de beer te laten ‘dansen’.

In dit filmpje is nog te zien hoe Maya als dansbeer door het leven ging.

 

Nachtmerrie beëindigd

Voor Maya is deze nachtmerrie gelukkig beëindigd. Na vele gesprekken is onze Pakistaanse partnerorganisatie Bioresource Research Centre (BRC) erin geslaagd Maya’s eigenaar ervan te overtuigen om Maya over te geven aan het berenreservaat Balkasar in Pakistan.

Voor de eigenaar was Maya zijn bron van inkomsten. Om rond te komen nam hij Maya mee van dorp naar dorp om op te treden. BRC heeft hem daarom geholpen een kleine winkel te openen, zodat hij nu nog steeds zijn vrouw en drie kinderen kan onderhouden. In ruil daarvoor ondertekende hij ons contract, waarin hij verklaarde nooit meer een nieuwe beer te zullen kopen.

maya_onderhandeling

Onze Pakistaanse partnerorganisatie Bioresource Research Centre (BRC) in gesprek met de voormalige eigenaar van beer Maya.

 

Afscheid van de neusring

Maya’s temperatuur was erg laag toen zij aankwam bij het berenreservaat. De voormalig eigenaar had haar brood en appels te eten gegeven, maar voor een beer is deze voeding niet genoeg. Direct na aankomst in het berenreservaat kreeg Maya alle zorg die zij nodig had. Onder narcose verwijderden de dierenartsen haar neusring, het symbool van haar pijnlijke leven als dansbeer. Zodra zij wakker werd uit de narcose en ontdekte dat de neusring weg was, leek ze gelijk een beetje opgeknapt.  

Het zal enige tijd duren voordat Maya zowel fysiek als mentaal voldoende is opgeknapt en naar het grote reservaat kan, bij de rest van de beren in de opvang. Tot die tijd houden de verzorgers haar nauw in de gaten, voeren ze haar bij en krijgt ze alle zorg die ze nodig heeft, zodat ze volledig kan herstellen.

maya_opvang

Beer Maya -zonder neusring- in berenopvang Balkasar, Pakistan.

 

We blijven strijden om dansberen te redden

Dankzij de vele dierenliefhebbers die ons werk steunen krijgt Maya nu een goed leven in het berenreservaat. In het reservaat kunnen de beren zich natuurlijk gedragen; ze kunnen bijvoorbeeld klimmen, zwemmen en hun eigen voedsel zoeken. Na het heftige leven van deze beren is dit voor hen een soort therapie.

In India, Griekenland en Turkije hebben we geholpen een ​​einde te maken aan de traditie van de dansberen. In Pakistan zijn er op dit moment nog ongeveer 90 dansberen die gered moeten worden. We zullen ons werk niet stoppen voordat de laatste beer is gered.

>> Lees hier meer over ons werk tegen de beren in entertainment- en berengalindustrie

>> Help jij met een donatie dansberen zoals Maya te redden?

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over