anca, libearty

Na twintig jaar is beer Anca eindelijk vrij

Nieuws

Na twintig jaar in een kleine, betonnen kooi te hebben geleefd, werd beer Anca gered uit de dierentuin waar ze opgesloten zat. Nu woont ze in de berenopvang Libearty, die wij samen met onze supporters steunen.

Op 23 april werd de 24-jarige bruine beer gered uit een dierentuin in Piatra Neamt, Roemenië. Dit gebeurde met behulp van lokale autoriteiten en onze partner Asociatia Milioane de Prieteni (AMP). 

Haar zusje, Ina, deelde de kooi met Anca, tot zij in 2014 werd gered. Sindsdien werd er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat ook Anca werd vrijgelaten. In april was het eindelijk zover. Paula Ciotlos, vicepresident van AMP, zegt: ‘Ze is een fantastisch dier. Prachtig, kalm en zachtaardig. We zijn allemaal erg blij dat ze eindelijk haar vrijheid heeft in de berenopvang’.

1021213

Anca in haar oude verblijf in de dierentuin. 

Haar leven in de dierentuin

Anca’s oude verblijfplaats bestond uit drie kleine kooien. In de middelste en tevens kleinste kooi, bracht ze het grootste deel van haar leven door. De vloer was van beton en de spijlen van metaal. In het weekend werd ze in een iets grotere kooi gehouden, zodat toeristen haar beter konden bekijken. Zonder enige vorm van afleidingsmateriaal kon Anca niets anders dan heen en weer wiegen – een duidelijk teken van een stress. In de derde kooi had Anca een klein strookje gras. Vlak voor ze werd gered, groef ze daarin een kuil, waar ze weigerde uit te komen omdat ze zo bang was.

Anca leefde jarenlang met haar zusje Ina in het kleine verblijf. Beren zijn erg territoriaal: zonder eigen grondgebied raken ze erg gestrest. De twee zusjes vochten vaak voor ruimte. Dit is uiteindelijk de reden geweest dat de dierentuin Ina wilde afstaan aan berenopvang Libearty. Sinds de vrijlating van Ina hebben verschillende partijen zich jarenlang ingezet om ook Anca vrij te krijgen. 

1021210

Het oude verblijf van Anca en Ina in de dierentuin. 

De bevrijding

Toen AMP ’s ochtends aankwam in de dierentuin, werd Anca onder narcose gebracht. Ze werd gechipt en gevaccineerd. Met zes mensen, onder wie medewerkers van de dierentuin, werd Anca naar het busje gedragen. Een paar uur later arriveerde ze in de berenopvang. Ze was erg nieuwsgierig naar haar nieuwe woonplaats.

Anca’s vacht is erg pluizig, wat indiceert dat ze in goede psychische gezondheid verkeerd. Ze verbleef een aantal weken in quarantaine, zodat dierenartsen haar gezondheid goed konden monitoren. Inmiddels is Anca vrijgelaten in het bos van Libearty, waar ze alle vrijheid heeft die ze nodig heeft, en verdient. Anca verblijft in dezelfde opvang als haar zusje Ina. Samen met onze supporters steunen wij deze opvang. We wensen Anca een lang en gelukkig leven in de berenopvang!

1021350

Anca heeft eindelijk haar vrijheid in het bos van berenopvang Libearty in Roemenië.  

Bekijk hier Anca's redding:

>> Help ook mee het berenreservaat te steunen. Dankjewel!

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over