Dolfijnen tijdens dolfijnenshow in Dolfinarium

Nederlander wil einde vermaak met wilde dieren; oproep aan politieke partijen

Nieuws

Driekwart van de Nederlanders (74%) vindt dat reisorganisaties geen activiteiten met wilde dieren in gevangenschap meer mogen aanbieden. Dat blijkt uit ons nieuwste opinieonderzoek, uitgevoerd door Ipsos. We roepen politieke partijen op om een verbod op vermaak met wilde dieren in hun verkiezingsprogramma’s op te nemen.

Ritjes op olifanten, zwemmen met dolfijnen of een selfie met een tijger; volgens de gemiddelde Nederlander zijn dit soort toeristische activiteiten met wilde dieren niet meer van deze tijd. Maar liefst 80% van de ondervraagden geeft aan wilde dieren liever in het wild te zien dan in gevangenschap. De meeste mensen denken dat deze activiteiten een negatieve invloed hebben op het dierenwelzijn.  

Desondanks zou bijna de helft van de Nederlanders (46%) nog weleens zo’n activiteit willen doen. Populaire activiteiten zijn bijvoorbeeld zwemmen met dolfijnen, dolfijnen- en orkashows en olifanten wassen en voeren. Maar wees gewaarschuwd: achter dit soort entertainment schuilt dierenleed. Zo worden dolfijnen en orka’s in veel te kleine tanks gehouden, moeten olifanten al jong een wrede training ondergaan, en liggen tijgers hun leven lang aan de ketting.  

Politieke actie noodzakelijk 

Met de verkiezingen voor de deur, zien we een mooie kans voor de politiek om in actie te komen. Onze directeur, Dirk-Jan Verdonk, zegt: ‘Steeds meer mensen zien in dat de manier waarop wilde dieren voor toerisme en vermaak worden uitgebuit wreed en onacceptabel is. Maar ons politiek beleid loopt hopeloos achter op dit inzicht. Hoe is het mogelijk dat er in Nederland nog steeds shows met wilde dieren worden gehouden, zoals in het Dolfinarium?’  

Dirk-Jan: ‘Reisorganisaties moeten kritisch zijn op de activiteiten die zij verkopen, maar dit gemankeerde systeem wordt door meer instituties in stand gehouden dan aanbieders alleen. Een verandering in ons politieke beleid is noodzakelijk om een einde te maken aan de uitbuiting van wilde dieren voor commercieel gewin. Politieke partijen schrijven nu hun verkiezingsprogramma's en kunnen hun kiezers beloven een einde te maken aan vermaak met wilde dieren. Daarom onze oproep: Neem een verbod op vermaak met wilde dieren op in je verkiezingsprogramma, en maak een einde aan een absurde industrie die al lang tot het verleden zou moeten behoren.’  

Wat kun jij doen?

  • Allereerst kun je op 22 november diervriendelijk stemmen. Zorg dat jouw stem gaat naar een partij waarvan je vindt dat ze jouw idealen weerspiegelen. 
  • Spreek reisorganisaties aan als zij entertainment met wilde dieren aanbieden, zoals TUI Group nog altijd dolfijnenattracties verkoopt. Heb je bijvoorbeeld met TUI gereisd, dan kun je een klacht indienen via hun klachtenformulier
  • Verspreid de boodschap. Vertel vrienden en familie dat vermaak met wilde dieren niet verantwoord is. Als je als toerist dicht bij een wild dier kunt komen, is het foute boel. 
Meer over