Rangila, dierentuin, berenopvang, dansberen, nepal

Nepalese overheid geeft toestemming om geredde dansbeer Rangila over te brengen naar opvang

Nieuws

Goed nieuws! De Nepalese overheid heeft ingestemd met het plan om de laatste dansbeer van Nepal, Rangila, over te dragen aan berenopvang van Wildlife SOS in India. Dit betekent dat hij eindelijk kan genieten van zijn welverdiende rust.

Rangila werd net als veel voormalige dansberen uit het wild gerukt om op te treden voor mensen. Samen met dansbeer Sridevi werd hij eind vorig jaar gered van het gruwelijke leven als dansbeer in Nepal. In het opvangcentrum Wildlife SOS Bear Sanctuary, in Agra, India zouden de twee lippenberen eindelijk hun welverdiende vrijheid krijgen.

1020529_1

Sridevi en Rangila werden bevrijd van een leven als dansbeer | Foto: Andrew Davies - CampaignFilm LTD

Na de reddingsactie, die wij samen met het Jane Goodall Institute organiseerden, werden de beren tijdelijk opgevangen in het Parsa National Park in Nepal. Maar in plaats van de beren naar Wildlife SOS te brengen, werden de dieren in het geheim naar de Jawalakhel dierentuin gebracht. Dit gebeurde zonder toestemming van ons en het Jane Goodall Institute.

Slechte omstandigheden

In deze dierentuin leefden de beren in slechte omstandigheden. Zo slecht, dat Sridevi tragisch overleed. Maandenlang oefenden we druk uit op de Nepalese overheid om een medisch team toegang te geven tot Rangila en hem over te plaatsen naar de berenopvang in India. Deze week werd het goede nieuws bekend; Rangila mag eindelijk de dierentuin uit!

Dat Rangila nu bevrijd wordt uit deze erbarmelijke omstandigheden is volgens Neil D’Cruze, adviseur Wilde Dieren bij World Animal Protection geweldig nieuws:

"Na maanden van onvermoeibaar werken achter de schermen, zal Rangila uiteindelijk worden verplaatst naar de gespecialiseerde berenopvang in India, waar er goed voor hem gezorgd kan worden. Het is een emotionele en slopende reis geweest. Het verlies van een van de geredde beren, Sredevi, was verdrietig voor iedereen die betrokken was bij haar redding. De geheime verplaatsing naar een dierentuin die niet in staat was om goed voor de beren te zorgen, was een grote tegenslag. Het is een enorme opluchting dat Rangila nu het leven zal leiden dat hij verdient, vrij van leed en met de juiste zorg die hij nodig heeft."

img_7588

Rangila leeft in vreselijke omstandigheden in de dierentuin.

Hoe de redding van Rangila en Sridevi zo fout heeft kunnen lopen, is volgens Manoj Gautam van het Jane Goodall Insituut Nepal een raadsel:

"Het is een pijnlijk en langzaam proces geweest om Rangila vrij te krijgen, maar we zijn erg gelukkig met het recente besluit van de Nepalese overheid. We hopen dat Rangila nu de rest van zijn leven in vrede kan leven.”

Onbeantwoorde vragen

Hoe het kan dat de beren werden verplaatst naar de dierentuin in plaats van naar de berenopvang, is nog niet bekend. Voor nu is het onze prioriteit om Rangila veilig over te brengen naar Widlife SOS in India. We houden jullie op de hoogte over zijn redding!

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over