tijger, wild dier, entertaiment

Nieuw dierenwelzijnsbeleid van TripAdvisor laat wilde dieren achterwege

Nieuws

’s Werelds grootste reiswebsite is gestopt met de verkoop van tickets van bepaalde shows met dieren. Maar in haar nieuwe dierenwelzijnsbeleid worden alleen shows uitgesloten die ‘vernederend’ of ‘onnatuurlijk’ zijn. We roepen TripAdvisor op om een sterker standpunt in te nemen.

De organisatie blijft shows aanbieden waarin wilde dieren ‘natuurlijk gedrag’ vertonen. Natuurlijk gedrag wordt echter niet bepaald door een specifieke lichaamshouding of beweging. Het betekent juist dat een dier zelf bepaalt wanneer het wat doet, in zijn natuurlijke omgeving. De shows zijn afhankelijk van training en vinden plaats in een nagemaakte omgeving. Dit geeft slechts een matige voorstelling van hoe het er aan toe gaat in het wild. Met het aanbieden van deze shows stimuleert TripAdvisor het leed van wilde dieren in entertainment. 

Wrede training

Een dolfijn dwingen te veranderen van jager naar aaseter, door hem trucjes te laten doen voor eten (dode vis), is geen voorbeeld van natuurlijk gedrag. En tijgers rondjes laten rennen tijdens een show, onder het mom dat ze in het wild ook rennen, is dat net zo min. Wilde dieren worden vaak op jonge leeftijd uit het wild weggehaald bij hun moeder. In barre omstandigheden ondergaan ze wrede training, waarna ze moeten optreden ter vermaak van toeristen.  

Door een gebrekkig idee van ‘natuurlijk gedrag’ aan te houden in haar beleid, creëert TripAdvisor een grijs gebied. Hierdoor kan ze kaartjes blijven verkopen voor de wrede attracties – waar wilde dieren de prijs voor betalen.

1018302

Deze jonge tijger wordt gebruikt voor selfies met toeristen. Wanneer hij niet op de foto moet, wordt hij in een krappe, metalen kooi gehouden. 

Achterblijven

TripAdvisor stopte in oktober 2016 met het aanbieden van attracties waar mensen in fysiek contact kunnen komen met wilde dieren, nadat 558.000 supporters onze petitie ondertekenden. Dit was een grote overwinning voor onze supporters en een belangrijk voorbeeld voor andere reisorganisaties. Hiermee nam de organisatie de leiding op het gebied van dierenwelzijn in de reisindustrie. Helaas blijft TripAdvisor nu achter.  

TripAdvisor volgt de richtlijnen van Britse reisbranche-organisatie ABTA: ‘Global Guidance for Animals in Tourism’. We dringen er bij ABTA op aan om haar richtlijnen aan te scherpen, met name die voor dolfijnen en andere walvisachtigen in gevangenschap.

TripAdvisor: scherp dierenwelzijnsbeleid aan!

We roepen TripAdvisor op om te stoppen met het aanbieden en promoten van shows en wrede attracties met wilde dieren. De reisindustrie realiseert zich langzaam maar zeker dat het inzetten van wilde dieren als entertainment middeleeuws is. Als ’s werelds grootste reisorganisatie moet TripAdvisor daarom het goede voorbeeld geven en weer koploper worden als het om dierenwelzijn gaat.

Het grijze gebied in het nieuwe beleid van TripAdvisor zorgt ervoor dat veel wrede attracties met wilde dieren als acceptabel worden gezien. Dit creëert onwetendheid bij toeristen, die het leed niet inzien. Zo stimuleren ze (zonder het zelf te weten) dierenleed en houden ze een wrede industrie in stand.

Het nieuwe dierenwelzijnsbeleid schiet tekort bij waar het nu juist voor bedoeld was: wilde dieren beschermen. De boodschap die de organisatie geeft is tegenstrijdig. TripAdvisor blijft een aantal van ’s werelds wreedste attracties aanbieden, zoals dolfijnenshows, maar weert bijvoorbeeld olifantenritten.

1018279_1

Wrede attracties met wilde dieren, zoals orang-oetan bokswedstrijden, worden nog altijd aangeboden op TripAdvisor. 

Enorme potentie om het verschil te maken

TripAdvisor heeft de mogelijkheid om een enorm verschil te maken voor wilde dieren wereldwijd, door haar gebruikers in te lichten over dierenleed. Het bedrijf zou een duidelijk standpunt in moeten nemen over dierenwelzijn en diervriendelijke alternatieven, zoals het verantwoord spotten van dieren in het wild. En hiermee alleen deze activiteiten promoten.

TripAdvisor zou echt impact kunnen hebben op dierenlevens wereldwijd. Als de organisatie haar dierenwelzijnsbeleid niet verder aanpast blijven wilde dieren lijden.

Roep TripAdvisor op om schending van het beleid aan te pakken

24 uur nadat het nieuwe beleid werd aangekondigd, vonden we tientallen wrede attracties met wilde dieren op TripAdvisor in de uitverkoop, waaronder olifantenritten, zwemmen met dolfijnen, wandelen met leeuwen, olifantenshows en orang-oetan bokswedstrijden.

Wanneer je een advertentie tegenkomt op TripAdvisor, die in strijd is met het dierenwelzijnsbeleid, neem dan contact op met de organisatie. Je kunt TripAdvisor een bericht sturen op Facebook, waarin je laat weten dat je het nieuwe dierenwelzijnsbeleid tekort vindt schieten en waarom. Samen kunnen we het verschil maken voor wilde dieren, wereldwijd!

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over