Dolfijnen in het Dolfinarium

Nieuwe koers Dolfinarium zeer teleurstellend

Nieuws

Vanmorgen hield het Dolfinarium Harderwijk een persconferentie om de nieuwe strategie van het dierenpark wereldkundig te maken. We hoopten op grote verbeteringen. Maar de aanpassingen die het park gaat doorvoeren zijn onacceptabel en hebben niets met dierenwelzijn te maken. Een gemiste kans.

Het Dolfinarium Harderwijk heeft maandagochtend een persconferentie gehouden om zijn 'nieuwe' strategie wereldkundig te maken. We waren bij het park aanwezig om de presentatie bij te wonen, en vernamen helaas niet waar we op hoopten. De nieuwe koers omvat met name de verkoop van acht tuimelaars, twee walrussen en twee Californische zeeleeuwen aan China onder het mom dat ze zo meer ruimte geven aan de resterende dieren.

'Dit is een bezuinigingsmaatregel over de rug van de zeezoogdieren', zegt Dirk-Jan Verdonk, onze algemeen directeur. 'Er bestaat geen enkele garantie dat met deze dieren in China niet wordt gefokt of dat ze niet worden ingezet voor dieronwaardig entertainment. Niet het welzijn van de dieren staat voorop, maar geld.'

De maatregelen zijn onvoldoende

Ook over de andere maatregelen is World Animal Protection uiterst sceptisch. Het Dolfinarium claimt dat de shows educatiever worden en dat het onnatuurlijk gedrag wordt verminderd. Het houden van shows met dolfijnen is vanuit educatief oogpunt echter inherent problematisch. Kinderen leren vooral dat het prima is om wilde dieren te gebruiken voor ons vermaak. Niet de bezoeker dient centraal te staan, maar het welzijn van de dieren.

Verder stelt het Dolfinarium dat het sinds 2017 niet meer actief dolfijnen fokt. Dat betekent echter niet dat de dolfijnen zich niet kunnen voortplanten. Afgelopen week startten wij daarom een petitie om de politiek op te roepen te komen met een fokverbod, ook om te voorkomen dat nieuwe dolfijnen worden geboren die als handelswaar met China worden gebruikt.

Vermaak met dolfijnen is over de datum

Kortom, de zogenaamd ‘nieuwe’ koers van het Dolfinarium is meer van hetzelfde en volstrekt ontoereikend om het welzijn van de dolfijnen te kunnen borgen. Als het Dolfinarium werkelijk zou geven om het welzijn van de dieren, dan zou het toewerken naar een verantwoorde uitfasering, waarbij de inspanningen erop gericht zijn voor de dieren een zo goed mogelijke opvangplek te realiseren, bijvoorbeeld in semi-natuurlijke omstandigheden. Het dolfijnencircus in Harderwijk is simpelweg over de datumHelp ons mee om wel een einde aan te maken aan dit dolfijnenleed en teken de petitie!

 

Teken de petitie 

 

19/04/2021

Een bezuinigingsmaatregel over de rug van de zeezoogdieren

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over