seaworld

Onderzoek: ING investeert in SeaWorld en TUI

Nieuws

ING Group investeert honderden miljoenen euro’s in bedrijven die entertainment met wilde dieren in gevangenschap aanbieden, zoals SeaWorld en TUI. Dat blijkt uit ons nieuwste onderzoek.

In ons rapport Amused to death onderzochten we de geldstromen naar zeven bedrijven die entertainment aanbieden met wilde dieren in gevangenschap. Het gaat bijvoorbeeld om dolfijnen, olifanten en tijgers. ING blijkt de grootste geldschieter van Nederland, met investeringen van 389 miljoen euro in TUI Group en 20 miljoen euro in SeaWorld. In totaal wordt er door Nederlandse financiële instellingen 423 miljoen euro aan leningen en aandelen in dierenleed gestopt; ook Aegon, ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, Cardano Group, Shell Asset Management Company en ABN AMRO beleggen in TUI Group, SeaWorld en/of Trip.com.

We zijn teleurgesteld dat dit soort investeringen op zo'n grote schaal plaatsvinden. Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren: ‘Winst maken via de uitbuiting van wilde dieren is onacceptabel. SeaWorld ligt al jaren onder vuur door de dieronvriendelijke praktijken die zich daar afspelen met orka’s en dolfijnen. TUI Group verkoopt wrede attracties die massaal dierenleed veroorzaken als een onschuldig en gezellig uitje. Al dat dierenleed houdt ING willens en wetens in stand. Het is onbegrijpelijk dat ze er niet al lang de stekker uit hebben getrokken.’

Orangutan used for selfies at Bali Zoo. Credit: Andito Wasi

Orang-oetans als selfie-object en surfen op dolfijnen

Attracties met wilde dieren zijn gelinkt aan 20% tot 40% van het toerisme wereldwijd. In totaal leven tot wel 550.000 wilde dieren in gevangenschap ter vermaak van mensen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Olifanten worden wreed getraind voor toerisme, ernstig bedreigde orang-oetans worden misbruikt als selfie-object en orka’s en dolfijnen worden in krappe tanks gehouden om tijdens shows met luide muziek trucs te doen voor een joelend publiek.

Sanne Kuijpers: ‘Uitbuiters gaan ver om bezoekers tevreden te houden. Trainers 'surfen' op dolfijnen of laten zich lanceren uit het water. Van kaaimannen wordt de bek dichtgebonden. En apen worden met voer op schoot bij toeristen gelokt voor een foto. Deze vormen van toerisme met wilde dieren zijn uiterst dieronvriendelijk, en banken, verzekeraars en pensioenfondsen zouden hier niet in moeten investeren.’

ING heeft geen reactie gegeven op onze bevindingen.

Elephant at Mason Elephant Park and Lodge. Credit: Andito Wasi

Hoeveel weet jij over diervriendelijk reizen? 

Tot wel 550.000 wilde dieren lijden dagelijks voor het vermaak van toeristen. Denk aan dolfijnenshows en olifantenritten. Kom er in onze dierenquiz achter hoeveel jij al weet over diervriendelijke ervaringen. Wat doe je bijvoorbeeld… als je dolfijnen in de gracht ziet zwemmen?

Doe de quiz

 
Meer over