kangoeroe doodgeschoten

Onderzoek naar kangoeroejacht: 6 verontrustende uitkomsten

Nieuws

De kangoeroe is het nationale symbool van Australië. Tegelijkertijd heeft het dier de betreurenswaardige titel van meest bejaagde op land levende zoogdier ter wereld. De Australische staat New South Wales onderzocht deze jacht, met verontrustende uitkomsten als gevolg.

De kangoeroe wordt door de kangoeroe-industrie en de Australische overheid neergezet als een ‘plaag’. Er zouden te veel kangoeroes zijn, waardoor de dieren zouden concurreren met vee om voedsel. En dus is er een industrie ontstaan in kangoeroevlees en -leer die door de Australische overheid gereguleerd wordt. Oftewel: een bepaald aantal kangoeroes mag legaal worden doodgeschoten om te eindigen als product.

kangoeroe doodgeschoten

Een bepaald aantal kangoeroes mag jaarlijks worden doodgeschoten voor hun vlees of huid.

Elk jaar worden zo’n 1,6 miljoen kangoeroes in Australië bejaagd voor hun vlees en huid, onder andere in de staat New South Wales. Maar omdat er bezorgdheid heerst over de kangoeroepopulaties en er vragen zijn over de rol van de regering, heeft het parlement van New South Wales een onafhankelijk onderzoek naar de commerciële jacht op kangoeroes uitgevoerd. Hieronder zes verontrustende uitkomsten.

  1. Het doodknuppelen van joeys is een standaardprocedure

Het gebruik van een ‘enkele, krachtige klap’ wordt beschouwd als een aanvaardbare methode om joeys, die nog in de buidel van hun dode moeder zitten, om het leven te brengen. Dat is zelfs vastgelegd in nationaal erkende gedragscodes. Meestal worden de joeys tegen de pick-up truck van de jager doodgeslagen. In andere gevallen worden ze onthoofd of aan hun lot overgelaten als hun moeder is doodgeschoten. Hun doodsstrijd kan in het laatste geval wel dagen duren. De onderzoekers oordeelden dat er geen enkele humane methode is om kangoeroes en joeys te doden. Hoezo ‘standaardprocedure’?

  1. Er is geen toezicht tijdens de jacht

De jacht vindt midden in de nacht plaats, in afgelegen gebieden, zonder toezicht of regulering. De nationale gedragscode schrijft voor dat de kangoeroes in het hoofd geraakt moeten worden, maar jarenlange gegevensverzameling toont aan dat tot 40 procent van de volwassen kangoeroes niet in één keer wordt doodgeschoten, en zo een langzame, pijnlijke dood sterft. De dieren worden compleet aan hun lot overgelaten, en dit wordt allemaal gedoogd.

  1. De overheid heeft geen idee hoeveel joeys jaarlijks sterven

De Kangaroo Industry Association of Australia, dat aan de top van de commerciële kangoeroe-industrie staat, geeft aan niet te tellen hoeveel joeys er door de jacht om het leven komen. Ook de minister, naar wie zij doorverwezen, kon hier geen antwoord op geven. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Naar schatting zijn er tussen 2000 en 2009 acht miljoen joeys onder gruwelijke omstandigheden omgekomen, onder de noemer ‘nevenschade’.

  1. Er is een verwoestende achteruitgang in kangoeroepopulaties

De kangoeroe-expert van New South Wales gaf toe dat ‘jagers alles schieten dat beweegt, omdat de populatiedichtheid zo laag is en de jacht onvoldoende economisch rendabel is’. Lokale gemeenschappen maken zich grote zorgen en vragen zich af waarom de jacht in sommige gebieden nog steeds is toegestaan. Overheidsgegevens laten bijvoorbeeld een afname van 98,5% van de kangoeroepopulatie zien in een regio waar de regering de jacht blijft toestaan.

  1. De berekeningen kloppen van geen kant

Een onafhankelijke ecoloog, bio-statisticus en verschillende wetenschappers uitten hun bezorgdheid over het feit dat verkeerde methodologie en cijfers van kangoeroe-aantallen worden gebruikt om de schietquota (het aantal kangoeroes dat legaal mag worden doodgeschoten van de regering) te rechtvaardigen. De cijfers stellen dat een bepaalde populatie kangoeroes in één jaar met 400 procent is gestegen, maar dat is biologisch onmogelijk. De reproductiesnelheid van kangoeroes is slechts 10 procent.

  1. Kangoeroegedrag verandert als gevolg van de jacht

De onderzoekscommissie erkent dat kangoeroes gevoelige, sociale dieren zijn, met unieke culturen die generatie op generatie worden doorgegeven. Wetenschappers en experts op het gebied van kangoeroegedrag vertellen hoe kangoeroefamilies die door schietpartijen zijn getroffen hun structuur verliezen, trauma’s ervaren en hun gedrag veranderen. Dit heeft ook impact op de joeys – ze leren niet hoe ze moeten spelen en zijn altijd op hun hoede.

kangoeroe doodgeschoten

Haal kangoeroeleed uit de verkoop

Nederland is een van de grootste importeurs van kangoeroevlees en -leer, en speelt dus een grote rol in het in stand houden van de gruwelijke jacht op kangoeroes. Nederlandse (web)winkels, groothandels, restaurants en slagers verkopen de kangoeroeproducten op grote schaal. Roep bedrijven als Decathlon, Hanos en Pets Place met ons op om deze producten uit het assortiment te halen!

Teken de petitie

Meer over