Dolfijnen tijdens dolfijnenshow in Dolfinarium

Onderzoek: Nederlanders willen dat Dolfinarium verandert

Nieuws

Driekwart van de Nederlanders (74%) ziet geen toekomst in het Dolfinarium in haar huidige vorm. Dat blijkt uit ons nieuwe opinieonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. 'Het is overduidelijk dat Nederland het Dolfinarium om een drastische koerswijziging vraagt.'

Over welke vorm het Dolfinarium wél moet krijgen, heerst verdeeldheid, blijkt uit ons onderzoek. Zo vindt een derde (33%) van de ondervraagden dat het Dolfinarium een opvangplek voor zeedieren moet worden. Een kwart (24%) stemt voor een waterattractiepark zonder dieren. Een kleine groep (12%) ziet potentie in een show die niet wordt uitgevoerd door dieren maar mensen, en tot slot vindt een deel (6%) dat het Dolfinarium volledig moet sluiten.

Zes op de tien Nederlanders (61%) vinden het bovendien niet meer van deze tijd om dolfijnen te houden voor het vermaak van mensen, en slechts een op de vijf (19%) vindt dat de show met dolfijnen moet blijven. Overigens zijn vier op de vijf Nederlanders (78%) weleens in het Dolfinarium geweest, en heeft vrijwel iedereen (93%) daarbij ook een dolfijnenshow bezocht.

Dolfijnen in het Dolfinarium

Wake-up call voor het Dolfinarium

Langere tijd al pleiten we voor een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap in Nederland, zodat de huidige dolfijnen de laatsten zijn die hun leven in gevangenschap hoeven te slijten.

Onze campagnemanager Sanne Kuijpers noemt het onderzoek een wake-up call voor het Dolfinarium. 'Nederland vraagt om een drastische koerswijziging. We zien dat wereldwijd steeds meer dolfinaria hun deuren sluiten en een groeiend aantal landen dolfijnenvermaak wettelijk aan banden legt. Het publiek ziet in dat wilde dieren, zoals dolfijnen, niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap. Het is hoog tijd dat het Dolfinarium de oogkleppen afdoet en kiest voor structurele en verantwoorde veranderingen in het belang van deze dieren. Ook voor hun eigen toekomstperspectief.’

Ook Nederlandse bedrijven maken zich zorgen over het dierenwelzijn bij het Dolfinarium: onlangs kondigde NS aan per 1 oktober geen kaartjes meer voor het zeezoogdierenpark te verkopen. Eerder besloten ANWB, HEMA, en supermarkten Spar en Lidl al om de ticketverkoop te staken.

Wil jij, samen met ons, zorgen voor een fokverbod voor dolfijnen? Zodat geen dolfijn in Nederland nog geboren wordt voor een leven in gevangenschap? Teken dan onze petitie.

Ja, ik wil een fokverbod
 

Meer over