A dolphin swims in it's enclosure in Aqualand.

Dolfijnenranking: Dolfinarium Harderwijk een na grootste van Europa

Nieuws

Een bijzonder nieuwtje op Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap: Dolfinarium Harderwijk is met 25 dolfijnen het op een na grootste dolfinarium van Europa. Alleen Zoomarine Algarve in Portugal houdt nog meer dolfijnen, blijkt uit ons onderzoek naar dolfijnen in gevangenschap in Europa.

Zoomarine Algarve houdt 27 dolfijnen in gevangenschap, twee meer dan het Dolfinarium. Beide dolfinaria houden beduidend meer dolfijnen dan de meeste dolfinaria in Europa: gemiddeld zijn er 9 dolfijnen per locatie. Spanje is het land met de meeste dolfijnen in gevangenschap van Europa, daar leven 93 dolfijnen verspreid over 10 dolfinaria. Nederland staat op de vierde plek, maar dan maar met één dolfinarium. In totaal zijn er 308 dolfijnen in Europa, verspreid over 34 dolfinaria.

De generatie dolfijnen die momenteel in gevangenschap leven, moet de laatste zijn. Daarom zijn wij ook voor een fokverbod voor dolfijnen. Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde dieren, zegt daarover: ‘Elke dolfijn in gevangenschap, is er een te veel. Dolfijnen zijn intelligente, gevoelige en sociale dieren met behoeften die niet in gevangenschap vervuld kunnen worden. Ze kwijnen weg in te kleine verblijven, ze raken gestrest of depressief. Deze ranking legt de rol van Nederland in het lijden van deze dieren pijnlijk bloot.’

A captive dolphin sits in a shallow stadium tank, looking intently at the photographer.

 

Fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap

In een groeiend aantal landen staat het houden van zeezoogdieren in dolfinaria ter discussie. In onder meer Frankrijk, Kroatië, Cyprus, Zwitserland, Luxemburg, Slovenië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk geldt al wetgeving die het tentoonstellen van zeezoogdieren in gevangenschap verbiedt of aanzienlijk inperkt. In Nederland kennen we dergelijke wetgeving nog niet, al is er sinds 2015 wel een verbod van kracht op het gebruik van wilde dieren in circussen. Het Dolfinarium heeft echter een vergunning als dierentuin, en optredens van wilde dieren in dierentuinen vallen niet onder het verbod.  

Sanne Kuijpers: ‘Een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap is de enige manier om te verzekeren dat dit de laatste generatie dolfijnen in gevangenschap zal zijn. Een dolfijn kan ruim vijftig worden. Met elke dolfijn die nog wordt geboren, verlengen we de dure zorgplicht voor deze dieren in een industrie die razendsnel draagvlak verliest. Dat is de verantwoordelijkheid van het Dolfinarium, en de overheid. En die kan niet afgedaan worden door de dieren dan maar naar China te sturen, zoals nu gepoogd wordt.’

A dolphin jumping out the water at night

Verkoop dolfijnen aan China

Onlangs kwamen we in actie tegen de voorgenomen verkoop van twaalf zeezoogdieren, waaronder acht dolfijnen, aan het Chinese attractiepark Hainan Ocean Paradise. Het park heeft achtbanen, een reuzenrad en andere attracties, en zet dolfijnen in voor entertainmentshows. Ook willen we in gesprek gaan over diervriendelijke opvang voor de huidige generatie showdolfijnen, nu steeds meer dolfinaria hun deuren sluiten. Na een leven in entertainment kunnen zij niet zomaar terug naar het wild. Daarom werken we aan een bijzonder project: de ontwikkeling van de eerste Europese opvang in een baai van het Griekse eiland Lipsi.

Meer weten over dit project?

Neem een kijkje bij de dolfijnenopvang

Meer over