Olifanten

Onderzoek voordat je boekt

Nieuws

Een vakantie zit vol verleidingen. Onze wildlife expert Neil D'Cruze legt uit waarom je tijdens de vakantie soms je verantwoordelijkheid aan de kant zet en daarom minder let op het welzijn van dieren.

Het was fantastisch nieuws dat TripAdvisor, een van de grootste reiswebsites ter wereld, besloot om niet langer tickets te verkopen voor honderden toeristische attracties met wilde dieren. Deze beslissing volgde op een onderzoek in samenwerking met World Animal Protection en werd gepubliceerd door het Wildlife Conservation Research Unit van Oxford (WildCRU). In dit rapport werd bezorgdheid geuit over bepaalde toeristische attracties met wilde dieren, zoals olifantenritten, zwemmen met dolfijnen en het aaien van bedreigde diersoorten zoals tijgers.

Gefixeerd op winst

Het is treurig, maar er zijn helaas ook gewetenloze toeristische attracties met wilde dieren die zo gefixeerd zijn op het maken van winst, dat ze bereid zijn om slimme marketing in te zetten. Bijvoorbeeld iets eenvoudigs als het gebruik van de woorden "behoud" of "welzijn", terwijl de omstandigheden verre van gunstig zijn voor de wilde dieren die ze er gebruiken.

Met de stroom mee

Om de zaken nog verder te compliceren is er ook de manier van denken, die ons als toerist nog vatbaarder kan maken voor deze trucs. Dit komt omdat we op reis in de "vakantiestand" staan. Toch zijn er enkele belangrijke dingen om te overwegen, voordat je jouw vakantiegeld uitgeeft: 

Gelukzalige onwetendheid - Als we vakantie vieren, willen velen van ons gewoon even ‘uitschakelen’, ontspannen en met de stroom mee drijven. Het onderzoeken van toeristische attracties is dan het laatste waar we aan denken. Als je om wilde dieren geeft is het echter belangrijk om voordat je boekt zoveel mogelijk uit te zoeken. Zo zorg je ervoor dat je niet ongewild deelneemt aan een activiteit die schadelijk zou kunnen zijn voor dieren en kun je tijdens de vakantie zelf vollop genieten.

Volg de leider - Op vakantie zijn we ook vaak omgeven door, en actief op zoek naar, het onbekende. In dit soort situaties kan het verleidelijk zijn om aanwijzingen te volgen van anderen, zoals gidsen en andere toeristen, over welke vakantieactiviteiten goed zijn om aan deel te nemen. Maar bedenk goed dat er niet altijd voldoende regels voor dierenwelzijn van kracht zijn wanneer een activiteit wordt aangeboden en populair is onder toeristen. 

Lokale cultuur ervaren - We willen vaak de lokale cultuur volledig meemaken en deelnemen aan tradities. Helaas kan dit ertoe leiden dat we tijdelijk sommige van onze eigen ethische waarden "in de wacht" te zetten met als gevolg dat we attracties bezoeken die we nomaal gesproken zouden mijden. Hoewel de lokale cultuur uiteraard moet worden gerespecteerd, mag die nooit als excuus worden gebruikt voor dierenmishandeling.

Aangezien het best moeilijk is om als toerist verantwoord op reis te gaan, is het goed te horen dat TripAdvisor een nieuwe, broodnodige bron van informatie voor toeristen gaat maken, op basis van de informatie die door deskundige organisaties als World Animal Protection en WildCRU is verzameld. Als dit educatieplatform online staat is het goed om deze te bezoeken voordat je met vakantie gaat. Wees in de tussentijd niet bang om vragen te stellen over dit soort toeristische activiteiten. Goede attracties zullen blij zijn om hierover te praten en je meer informatie te geven.

Kortom: neem je verantwoordelijkheid en ga goed voorbereid op reis.

Door: Neil D'Cruze, wildlife expert World Animal Protection

"Neem je verantwoordelijkheid en ga goed voorbereid op reis" - Neil D'Cruze, wildlife expert World Animal Protection

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over