Onze successen voor dieren in 2020
30/12/2020
2020 was een zwaar jaar voor onze wereld. Het coronavirus had en heeft een grote impact. Maar ondanks de ongekende gebeurtenissen van dit jaar, zetten jullie je van over de hele wereld in om de stem voor dieren te zijn. Jullie zijn niet gestopt met strijden om dieren tegen lijden en wreedheid te beschermen. En wat hebben we daardoor samen een hoop bereikt. We zetten een greep uit onze successen voor dieren in 2020 voor je op een rijtje.
Dieren redden tijdens de Australische bosbranden, voedsel voor olifanten in nood vanwege de coronacrisis, één miljoen handtekeningen tegen de handel in wilde dieren en nog veel meer mooie dingen bereikten we samen met jou in 2020. Ondanks alle tegenslagen en tragedies van dit jaar kregen 224 miljoen dieren een beter leven dankzij jouw steun, toewijding en vastberadenheid. We vatten de cijfers én onze dank samen in onderstaande video en lichten daaronder een aantal successen toe.
Een greep uit onze successen voor dieren in 2020:
Jullie waren hun beschermers
- In totaal verzamelden we samen met dierenvrienden in heel Europa 1.397.113 gevalideerde handtekeningen tegen het gebruik van kooien in de Europese vee-industrie. De handtekeningen van het burgerinitiatief Stop de Kooien zijn ingeleverd bij de Europese Commissie. Hiermee moet het Europese Parlement dit issue op de agenda zetten en met een reactie komen.
- Samen met BN’ers en andere goede doelen publiceerden we een open brief aan de financiële sector. Onder anderen Diggy Dex, Maryam Hassouni, Nina Pierson, Ruben van der Meer, Loretta Schrijver en Anita Witzier ondertekenden de brief en roepen hiermee banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland op om te stoppen met investeren in de intensieve vee-industrie.
- De Chinese overheid heeft besloten om schubdieren een hogere beschermingsstatus te geven. Dat is fantastisch nieuws, want het schubdier is de meest verhandelde diersoort ter wereld waardoor dit bijzondere diertje ernstig wordt bedreigd. Dit is het resultaat van ons werk door belangrijke spelers te verbinden, alternatieven te promoten en de wreedheid van ingrediënten van wilde dieren aan de kaak te stellen. Met dit besluit krijgt de soort dezelfde beschermingsstatus als de reuzenpanda.
- We hielpen verzekeraars en pensioenfondsen om actief aan de slag te gaan met dierenwelzijn. Er zijn richtlijnen ontwikkeld zodat ze met hun beleggingen een positievere bijdrage kunnen leveren aan de wereld. De richtlijnen gelden voor thema's zoals dierenwelzijn, klimaat, wapens en kinderarbeid.
- Samen met actrice Abbey Hoes ontwikkelden we een campagne om aandacht te vragen voor dieren in de vee-industrie. Abbey vond met de fotoserie A LIFE WORTH LIVING een inspirerende manier om mensen bewust te maken van het leven dat varkens, koeien, kippen en andere dieren in de vee-industrie leiden. De fotoserie was te zien in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
- Mooi nieuws voor de nertsen in Nederland. Na de corona-uitbraken en ruimingen komen er geen nieuwe generaties van deze pelsdieren meer. De nertsenfokkerijen stoppen vanaf 2021.
Jullie waren hun redders
- We bewogen twee Chinese bedrijven om te stoppen met het verwerken van wilde dieren in traditionele medicijnen. Zo heeft YaoPharma zich ertoe verbonden de verkoop van producten die dieren bevatten te beëindigen en het personeel en de consumenten voor te lichten over alternatieve opties. Het is daarmee het derde bedrijf dat onze natuurvriendelijke medicijnbelofte ondertekent.
- We hielpen 28.475 dieren bij de bosbranden in Australië, overstromingen in Assam, de explosie in Beiroet en bij meer rampen, samen met onze partners.
- Na de uitbarsting van de Taalvulkaan in de Filippijnen brachten we huisdieren en vee redding. We boden voedsel en veterinaire hulp aan dieren die achtergebleven waren nadat bewoners noodgedwongen moesten vluchten. Ons team werkt nu aan langetermijnplannen die zullen helpen bij het voorbereiden en beschermen van dieren bij toekomstige rampen.
- Na de catastrofale bosbranden in Australië steunden we het langetermijnherstel van wilde dieren. We hebben medische benodigdheden geleverd aan een mobiele Triagebus (een oude passagiersbus omgebouwd en uitgerust met medische apparatuur), ter ondersteuning van de zorg voor 21 kangoeroes. Ook hebben we geholpen bij het zoeken naar overlevende dieren met behulp van een drone met warmtebeeldcamera’s. We zetten ons werk om het herstel op lange termijn te ondersteunen voort.
Jullie waren hun kampioenen
- Het Europees Parlement stemde in om illegale hondenfokkerijen in Oost-Europa hard aan te pakken. Door deze beslissing zal veel hondenleed worden voorkomen en dat betekent onder meer dat er een Europees registratiesysteem komt dat de instroom van illegaal gefokte dieren tegengaat.
- Domino’s Pizza stopt met de plofkip! Het bedrijf zette een mooie stap om het welzijn van kippen te verbeteren. De fastfood restaurantketen ondertekende het Better Chicken Commitment voor alle landen binnen de Domino’s Pizza Enterprise Group: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Denemarken.
- We vaccineerden 210 straathonden in Delhi, India. De honden en de lokale bevolking zijn nu beter beschermd tegen hondsdolheid en de dreiging van ruiming van honden uit angst voor de ziekte.
- Ons rapport The Pecking Order liet zien welke fastfoodreuzen actie ondernemen om het leven van kippen te verbeteren. Dit werd veel gedeeld en hielp te blijven druk uitoefenen op de fastfoodrestaurants. Zo beloofde Pizzahut UK & Europe geen plofkip meer te gaan gebruiken.
Jullie waren hun tweede kans
- Meerdere beren konden worden opgevangen in de door ons gesteunde opvangplekken in Pakistan en Roemenië, zoals drie vrouwtjesberen die hun leven lang moesten dansen voor publiek. Ook de 15-jarige beer Roxana, die door andere beren in de Roemeense dierentuin Barlad Zoo werd gepest, verblijft nu in onze opvang.
Jullie waren er toen ze jullie het hardst nodig hadden
- We verzamelden wereldwijd ruim één miljoen handtekeningen voor een verbod op de wereldwijde handel in wilde dieren. We overhandigden de handtekeningen om er voor eens en altijd een einde aan te maken. Europarlementariër en voorvechter van dierenrechten Anja Hazekamp nam deze namens de EU in ontvangst. Ondanks een teleurstellende uitkomst na de G20-top in Saudi-Arabië, zijn de verzamelde handtekeningen een prachtig resultaat waarmee wij ons gaan richten op de volgende top in Italië.
- Tijdens de pandemie hebben we in Thailand hongerige olifanten gevoerd. De toeristische locaties moesten vanwege COVID-19 gedwongen sluiten, waardoor er geen bron van inkomsten meer was. We zorgden ervoor dat olifanten op twaalf locaties in het hele land genoeg te eten hadden tijdens deze moeilijk maanden. Ook zorgden we voor veterinaire behandelingen en salarissen voor mahouts.
- We gaven 300 hongerige honden in Thailand eten nadat ze op straat waren gedumpt vanwege de coronacrisis. Door jullie steun kon er twee ton hondenvoer worden afgeleverd bij Wat Hua Khu – een boeddhistische tempel in het land. De tempel had tijdens de pandemie moeite om voor de zwerfhonden te zorgen.
Samen waren we er in 2020 voor meer dan 224 miljoen dieren. Stel je eens voor wat we in 2021 met elkaar kunnen bereiken! De uitdaging is groot, maar onze vastberadenheid nog veel groter. Doe je weer mee? 30/12/2020