Een jungle in Azie

Op vakantie naar Azië? 10 do's and dont's met wilde dieren

Nieuws

Een vakantie naar Azië... wegdromen bij het idee van witte stranden, street food en de groene jungle. Rijstvelden, tuktuks, drukke steden, afgewisseld met de rust op afgelegen plekken. En natuurlijk: de mogelijkheid voor allerlei excursies met wilde dieren. We maken je daar wegwijs in: wilde dieren zien, maar wel op een diervriendelijke manier. 10 do's and dont's.

Don't: olifantenritten, wassen en voeren

We beginnen met een klassieker. Inmiddels is voor velen bekend dat olifantenritten onwijs dieronvriendelijk zijn. Maar wist je dat je ook de ogenschijnlijk diervriendelijke activiteiten van het wassen en voeren van olifanten beter links kunt laten liggen? Ook hiervoor moeten olifanten op gezette tijden luisteren naar wat er van ze wordt gevraagd. Het veroorzaakt stress, en ook voor het wassen en voeren moeten de dieren wreed worden getraind. Niet doen dus!

Do: bezoek diervriendelijke projecten

Als je een diervriendelijke opvangplek wilt bezoeken, moet je goed opletten. Er wordt vaak geschermd met woorden als 'animal friendly', 'eco friendly' of 'sustainable'. Trap er niet in: bekijk voor je ergens naartoe gaat of je in direct contact met wilde dieren kunt zijn. Is dat het geval? Vermijd de plek dan. Gelukkig zijn er ook écht goede locaties, zoals olifantenopvangplekken ChangChill en Following Giants in Thailand. Daar mogen de olifanten gewoon olifant zijn.

Kammoon bij Somboon Legacy Foundation

Don't: tigertempels en krokodillenfarms

Gelukkig is er veel ophef over geweest, en weten velen inmiddels dat je ver weg moet blijven van tiger temples. Toch bestaan ze nog: plekken in Azië waar bezoekers tijgers kunnen aaien of met ze op de foto kunnen. Tijgers worden er gedrogeerd, liggen aan de ketting of worden geslagen en wreed getraind. Blijf ook uit de buurt van krokodillenfarms. De dieren worden gefokt voor de productie van (krokodillen)leer en/of moeten meedoen in shows. Geen leven voor een krokodil!

Do: snorkelen en duiken

De onderwaterwereld zit vol leven, en blijft verbazen. In Azië kun je fantastisch snorkelen of duiken. De uitgelezen kans om kleurige vissen, schildpadden of zelfs dolfijnen en reuzenmanta's te zien. Ook hier geldt: doe vooraf je research, en kies voor een organisatie die bewust is van dierenwelzijn en het zeeleven zo min mogelijk verstoort. Als je het water in gaat, denk dan aan een milieuvriendelijke zonnebrand, ook daar heeft het zeeleven baat bij.

Don't: dierentuinen en dolfinaria

Helaas, maar waar: in Azië kun je op de gekste dierenshows stuiten. Boksende orang oetans, bijvoorbeeld, geheel in bokstenue. Maar ook olifantenshows, krokodillenshows, of tijgerwelpjes die bij varkens worden gezet. Als je denkt het gekste te hebben gezien, kan het nog gekker. Dit soort parken wil je simpelweg niet bezoeken. En, hoe mooi het misschien ook lijkt, we raden je aan dolfinaria te mijden. Dolfijnen horen niet in gevangenschap: ze raken gestrest en depressief. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is een no-go. 

Kammoon bij Somboon Legacy Foundation

Do: safari

Natuurlijk! Een safari is de beste manier waarop je wilde dieren kunt spotten. Ga op pad, 'gewapend' met verrekijker en camera, per auto of per boot. Zorg ervoor dat je kiest voor een gids die voldoende afstand houdt van wilde dieren. 

Don't: lokale specialiteiten als kopi luwak, vleerhondensoep en snake wine

De meeste mensen zullen er niet om staan te springen: soep gemaakt van vleerhonden, wijn met een dode slang erin, haaienvinnensoep of gebakken cavia. Maar het zijn allemaal gerechten die verkrijgbaar zijn in Azië. Probeer ook op reis zo veel mogelijk plantaardig te eten, zo weet je zeker dat je niet bijdraagt aan dierenleed. Ook het 'beroemde' (nouja, beruchte!) kopje koffie kopi luwak, kun je beter niet bestellen. De civetkat, de dieren die de koffiebonen opeten en uitpoepen - waar vervolgens koffie van wordt gemaakt, wordt vaak onder zeer slechte omstandigheden gehouden.

Do: wandelen en afval ruimen

Toegegeven: deze 'do' brengt je niet direct een ervaring met wilde dieren. Maar het helpt ze wel. Als je toch op pad bent, aan het wandelen langs het strand, of hiken in de natuur: neem altijd een tasje of vuilniszak mee om het afval dat je tegenkomt op te rapen en weg te gooien. Zo voorkom je dat het gaat slingeren en er een dier in verstrikt raakt, of in stikt. 

Don't: aapjes voeren of met ze op de foto

Het kan op zóveel plekken in Azië: aapjes voeren. Maar... apen zijn wilde dieren die prima voor hun eigen eten kunnen zorgen. Als jij een aapje voert, en alle toeristen na jou ook, raakt dat aapje eraan gewend en zal het verleren om zichzelf van eten te voorzien. Het dier wordt zelfs opdringerig, omdat het zal leren: een toerist? Eten! De dieren worden zo volledig afhankelijk van mensen. Mijd plekken waar apen in een park worden gehouden als toeristische attractie, en ga niet met een aapje op de foto als dit wordt aangeboden. Apen zijn geen toeristische attractie.

Do: kom in actie 

Zie je iets dat niet aan de haak is? Meld het bij je reisorganisatie, of bij een lokale dierenwelzijnsinstantie. Zorg dat onverantwoorde excursies worden geschrapt, of dat er bij misstanden actie wordt ondernomen. 

Ook van een afstandje kun je bijdragen aan het welzijn van de dieren in Azië. Adopteer bijvoorbeeld een olifant in een opvangplek. Zo zorg je ervoor dat jouw olifant voldoende voedsel, medicatie en verzorging heeft, en help je ondervoeding en gezondheidsproblemen voorkomen. Ook zorg je ervoor dat we een einde kunnen maken aan vermaak met olifanten, zodat geen enkele olifant hier nog voor wordt gebruikt. Voor welke olifant ga jij? Neem snel een kijkje!

Adopteer een olifant

Kammoon bij Somboon Legacy Foundation

Je kunt bijvoorbeeld olifant Kammoon adopteren.

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over