Dolfijnen in het Dolfinarium

Oproep aan overheid: 'Laat dolfijnen Dolfinarium niet naar China gaan'

Nieuws

We doen een dringende oproep aan de Nederlandse overheid om te voorkomen dat acht dolfijnen uit het Dolfinarium Harderwijk naar China gaan. Het Dolfinarium kondigde onlangs aan de dieren te gaan verhuizen naar een attractiepark in China. Daar moet de overheid een stokje voor steken, vinden wij.

Het Dolfinarium Harderwijk kondigde 19 april aan acht tuimelaars te verkopen aan China. We maken ons grote zorgen om het welzijn van de dieren en komen in actie om de verhuizing te voorkomen. Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde dieren zegt: ‘Er is geen enkele garantie dat deze dieren daar niet worden blootgesteld aan dieronwaardig entertainment. Ook zal er hoogstwaarschijnlijk met deze dieren worden gefokt, wat nóg meer dieren doemt tot een leven in gevangenschap.’

We maken ons zorgen over het welzijn van de dolfijnen die naar China zouden vertrekken. Onderzoek van de China Cetacean Alliance (CCA) wijst op de slechte omstandigheden waaraan zeezoogdieren in Chinese faciliteiten blootstaan en de beperkte Chinese wetgeving om het welzijn van dolfijnen in gevangenschap te borgen.

Dus roepen we de Nederlandse overheid op niet mee te werken met de plannen van het Dolfinarium. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou bij export van deze dieren namelijk een vergunning moeten afgeven. Sanne: ‘Het zou hypocriet zijn als de overheid aan de ene kant eist dat in Nederland dolfijnen niet meer door hoepels springen en aan de andere kan mee zou werken om zulk soort circusacts met dolfijnen in het buitenland te bevorderen. Wij roepen de overheid daarom op: verstrek deze vergunning niet, stop het gesol met dolfijnen en voorkom dat zij als handelswaar in de uitverkoop naar China gaan!'

Samen met de coalitie Dolphinaria-Free Europe stuurden we al een protestbrief aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV). Ook verzonden we deze week met organisaties in Nederland een dringende brief aan het ministerie om te voorkomen dat de dolfijnen naar China gaan. 

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen die hun leven lang in gevangenschap leven alleen maar ter vermaak van mensen. Dat is toch niet meer van deze tijd? Dolfijnenvermaak zou in Nederland uitgefaseerd moeten worden. Daarom startten onlangs een actie voor een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap in Nederland. Een fokverbod betekent dat er geen nieuwe dolfijnen meer bij komen, zodat de huidige dolfijnen de laatste generatie in gevangenschap zijn. Sanne: ‘Entertainment met dolfijnen is niet meer van deze tijd. Een fokverbod is de cruciale eerste stap om daar een einde aan te maken. Als we nu geen fokverbod instellen, blijft het dweilen met de kraan open.’ Eerder al besloten landen als Frankrijk, Canada en het Brussels Gewest in België tot een fokverbod.

Vind jij ook dat dolfijnen in het wild horen, en niet in een dolfinarium? Teken dan onze petitie voor een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap in Nederland! 

Teken de petitie 

* Dolfinarium Harderwijk zegt sinds 2017 niet meer actief te fokken met dolfijnen. Het park doet echter niets om voortplanting te voorkomen, en zegt in de toekomst weer actief te gaan fokken als dat nodig is voor het voortbestaan van het park.  

** Meer informatie over het leed van dolfijnen in gevangenschap lees je in het rapport Behind the Smile: The multi-billion dollar dolphin entertainment industry.
 

06/05/2021

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over