Oproep aan sporters: mijd vermaak met wilde dieren
Nieuws
Ondanks eerdere kritiek op foto’s en videofragmenten op de sociale media van Memphis Depay met een lijgerwelp, plaatste de bekende voetballer vandaag een videoclip waarin dezelfde lijger figureert. Samen met Stichting SPOTS en Stichting AAP voor ons reden om weer in actie te komen. We willen nogmaals benadrukken dat hier dierenleed achter schuilt en roepen Nederlandse sporters op om entertainment met wilde dieren te mijden.
We zijn teleurgesteld dat Depay de videoclip toch publiceerde mét de lijger, ondanks ons eerdere verzoek dit niet te doen. Depay noemde zichzelf eerder een dierenvriend; de organisaties hoopten daarom dat de voetballer zijn verantwoordelijkheid zou nemen en het dier buiten beeld zou laten in zijn clip.
Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren zegt, ook namens Stichting SPOTS en AAP: ‘We vinden het erg jammer dat Memphis niet besloten heeft om de lijger uit zijn videoclip te laten en zijn foto’s niet heeft verwijderd. Door met het welpje op de foto te gaan en hem te gebruiken in een videoclip, creëer je het idee dat het oké is om dieren zo te gebruiken. Helaas worden wereldwijd allerlei diersoorten – van leeuwen tot olifanten – gefokt voor toerisme. Zo’n selfie lijkt misschien leuk, maar er schuilt veel dierenleed achter. Juist als boegbeelden zoals Memphis Depay zich met zo’n dier laat portretteren, kan het idee ontstaan dat dit heel normaal is. Dit moet je daarom niet willen promoten.’
Samen met Stichting SPOTS en Stichting AAP stuurden we deze week een brief aan de KNVB met het verzoek om er bij (prof)voetballers op aan te dringen interactie met wilde dieren te mijden. Dit zou opgenomen kunnen worden in de gedragsregels. Kuijpers: ‘Maar in principe geldt dit natuurlijk voor iedereen met een voorbeeldfunctie. Daarom roepen we gezamenlijk sporters op om het goede voorbeeld te stellen. Of een wild dier nu is gekruist, gefokt of uit het wild komt… het is en blijft een wild dier. Je hoort een wild dier niet te knuffelen, er een selfie mee te maken, ermee te wandelen of het te gebruiken in een videoclip. In Nederland is contact met en gebruik van wilde zoogdieren in optredens, zoals in deze clip van de heer Depay, streng verboden. Dit is blijkbaar ergens opgenomen waar dit nog mag. Maar wereldwijd geldt: wilde dieren horen in het wild. Alles dat hun welzijn schaadt, moet je ook zeker niet willen promoten.’
Vermaak of dierenleed?
Als je als bezoeker of toerist interactie kunt hebben met een wild dier, schuilt daar vaak veel dierenleed achter. In het geval van Depay ging het om een lijger; een dier dat in de natuur niet voorkomt maar puur en alleen gefokt wordt omdat sommige mensen zo’n dier als statussymbool gebruiken. Een lijger bestaat uit een kruising tussen een leeuw en tijgerin en het is in natuurbeschermingskringen algemeen bekend dat de onnatuurlijke fok tussen deze twee dieren, mentale en fysieke klachten met zich meebrengt.
Veel mensen zijn zich niet bewust van de ellende achter die ‘leuke’, schattige foto. En laten zich verleiden tot ook zo’n interactie als de mogelijkheid zich aandient. Vandaar dat we samen met SPOTS en AAP al heel erg lang voorlichtingscampagnes voeren over dit onderwerp. Van olifant tot leeuw of tijger en van dolfijn tot aap: wilde dieren horen niet te worden gebruikt voor menselijk vermaak.