Filhote de tigre preso em gaiola para ser usado em atração na Tailândia

Petitie: Maak van wilde dieren geen wereldreizigers!

Nieuws

Het coronavirus legt de wereld al ruim een jaar plat. Maar de échte oorzaak van de pandemie wordt nog steeds niet aangepakt. De handel in wilde dieren moet worden teruggedrongen. Samen met IFAW Nederland, Stichting SPOTS en Stichting AAP starten we een petitie en roepen we de politiek op om mens, dier en natuur beter te beschermen. Want wilde dieren zijn geen wereldreizigers.

Samen met de andere dierenwelzijnsorganisaties hebben we een pakket met preventieve maatregelen opgesteld die de Nederlandse overheid kan nemen om dier, mens en natuur te beschermen. We vragen de politiek om het terugdringen van de handel in wilde dieren en de bescherming van de biodiversiteit hoog op de politieke agenda te zetten, en de maatregelen direct toe te passen. Met de petitie Maak van wilde dieren geen wereldreizigers! voeren we de druk verder op. Want dit is hét moment om het risico op een nieuwe gezondheids- en economische crisis te minimaliseren, en verder dierenleed te voorkomen.

Miljardenhandel

De handel in wilde dieren is een zeer winstgevende miljardenbusiness. Wilde dieren worden massaal uit het wild gehaald om te eindigen als exotisch huisdier, toeristisch entertainer of vlees- of medicijnproduct. Van vleermuizen, leeuwen en schubdieren tot slangen en papegaaien...de lijst van wilde dieren die worden uitgebuit is eindeloos. Het leidt tot grootschalig dierenleed, het uitsterven van diersoorten en het afnemen van de biodiversiteit.

Slangen op een handelsbeurs

Tijgers zijn één van de vele slachtoffers van de handel in wilde dieren.

Ook een gevaar voor mensen

Dat de handel in wilde dieren schadelijk is voor dieren, staat vast. Maar de handel is ook een gevaar voor onszelf. Met de uitbraak van het coronavirus zien we welke impact de handel in wilde dieren kan hebben op onze eigen gezondheid en economie. Wilde dieren dragen naar schatting 1,7 miljoen onontdekte virussen bij zich. Wetenschappers schatten dat ongeveer de helft daarvan besmettelijk is voor mensen.

Door het verdwijnen van leefgebieden van deze dieren, verdwijnen ook de natuurlijke buffers die ons tegen deze virussen beschermen. COVID-19 is helaas niet het eerste virus dat van dier op mens overspringt, eerder hadden we bijvoorbeeld te maken met SARS, Ebola en Q-koorts. En als we de biodiversiteit niet beter beschermen en de handel in wilde dieren niet drastisch terugdringen, zal dit ook niet het laatste virus zijn waar we mee te maken krijgen.

Slangen op een handelsbeurs

Apen worden verhandeld om te eindigen als exotisch huisdier of om toeristen te vermaken.

Geen ver-van-je-bed-show

Maar breken virussen niet alleen uit op markten in exotische landen? Helaas is niets minder waar. Ook in Nederland ligt het gevaar van zo’n uitbraak op de loer. Binnen de Europese Unie is Nederland een zeer grote spil in de handel in wilde dieren. Door de Rotterdamse zeehaven en luchthaven Schiphol zijn we één van de belangrijkste handelsknooppunten. In de afgelopen vijf jaar zijn hier ruim 83 miljoen levende wilde dieren legaal geïmporteerd.

Zelfs tijdens de hoogtijdagen van de coronapandemie werden in Nederland nog steeds beurzen met wilde dieren georganiseerd, waar vele exotische zoogdieren, zoals de vleermuis, te koop werden aangeboden. We hebben als land daarom een grote verantwoordelijkheid om de handel in wilde dieren aan banden te leggen. Ter voorkoming van ziekte-uitbraken, en ter voorkoming van grootschalig dierenleed.

Slangen op een handelsbeurs

Ook slangen worden verhandeld, zoals op reptielenbeurzen in Nederland.

Kom met ons in actie

Roep daarom met ons de politiek op om maatregelen toe te passen. Zodat mens, dier en natuur beter worden beschermd. Zodat toekomstige pandemieën worden voorkomen. En zodat wilde dieren daar blijven waar ze horen: in het wild. Maak van wilde dieren geen wereldreizigers!

Teken de petitie

Let op: je handtekening is pas definitief is als je deze via de mail bevestigd.

22/04/2021

Meer over