Tijger in kooi

Petitie: Stop het uitbuiten van tijgers voor vermaak in Thailand

Nieuws

In Thailand is vermaak met tijgers booming business: meer dan 1500 tijgers worden daar in gevangenschap gehouden. Tijgerwelpjes worden bij hun moeder weggehaald en in kooien gestopt of aan de ketting gelegd zodat toeristen ermee op de foto kunnen. We vinden dat dit moet stoppen en roepen met een petitie de Thaise overheid op om een fokverbod in te stellen.

Van welpje tot volwassen tijger: tijgers die in Thailand in gevangenschap leven, lijden hun leven lang. Jonge tijgers worden gebruikt als knuffeldier of foto-accessoire. Toeristen mogen de tijgertjes 'verzorgen' en betalen bijvoorbeeld om de fles te geven. Eenmaal te groot voor de fles, worden de dieren ingezet voor shows, selfies en andere bizarre activiteiten zoals 'shoot and feed' waarbij je met een geweer op een bakje voer moet mikken om tijgers te 'voeren'. 

Veel tijgers die worden gebruikt voor toerisme, worden later gedood en verwerkt tot traditioneel medicijn. In Azië wordt geloofd dat lichaamsdelen van tijgers allerlei kwalen kunnen genezen: van kanker tot vruchtbaarheidsproblemen. En dat terwijl er wetenschappelijk bewezen plantaardige alternatieven bestaan.

We roepen de Thaise overheid op om hier een einde aan te maken. Teken jij ook de petitie voor een verbod op het fokken van tijgers in gevangenschap?

Teken de petitie

 

Het leed achter een tijgerselfie

Er is een grote vraag naar tijgers voor toeristische attracties. Op veel plekken waar tijgers worden aangeboden voor vermaak, wordt er ook met ze gefokt. Uit ons onderzoek Tiger selfies exposure: a portrait of Thailand’s tiger entertainment industry uit 2016 blijkt dat er jaarlijks maar liefst 375 tijgers werden gefokt in Thailand op 17 plekken waar tijgers ook werden aangeboden voor ‘vermaak’.

De grootste problemen die onze onderzoekers hebben gezien bij de attracties, zijn:

  • Tijgerwelpjes worden al twee tot drie weken na de geboorte weggehaald bij hun moeders.
  • Jonge tijgers worden honderden keren per dag tentoongesteld en aangeraakt door toeristen, wat kan leiden tot stress en verwondingen.
  • Tijgers worden gestraft door middel van pijn en angst om agressief en ongewenst gedrag te stoppen. Een medewerker vertelde onze onderzoekers dat uithongeren een methode is om tijgers te straffen als ze een ‘fout’ maakten.
  • De meeste tijgers worden gehouden in kleine, betonnen kooien met weinig water. 50% van de geobserveerde dieren zaten in kooien van 20m2 per dier, wat niets is in vergelijking met de 16 tot 32 kilometer die zij ’s nachts kunnen zwerven in het wild.
  • Een op de tien geobserveerde tijgers vertoonde gedragsproblemen, zoals ijsberen of in hun staart bijten. Dit gedrag komt vaak voor als dieren niet kunnen omgaan met stressvolle situaties.

Hun leven lang leven de tijgers onder erbarmelijke omstandigheden in kooien of aan de ketting. Ze worden geslagen en compleet uitgebuit. Zo’n leven kan niet verder weg staan dan het leven dat een tijger in het wild zou hebben…

Tijger die biggen zoogt

Presentatrice Loretta Schrijver reisde een aantal jaar geleden met ons mee naar Thailand en zag daar met eigen ogen hoe tijgers werden gebruikt in het toerisme. Ze vertelde erover in haar online dagboek: 'Wat heb ik een rare dingen gezien vandaag. Een tijgershow. Tijgers die zitten te wachten tot er een stukje vlees uit de lucht valt en dan moeten ze met dertien tijgers op dat ene kleine stukje vlees af; ze worden dus ook hongerig gehouden. Ik heb een tijgermoeder gezien die kleine varkentjes zoogt en een varkensmoeder die weer kleine welpjes zoogt. Het is gewoon een rariteitenkabinet.'

 

Help dit dierenleed te stoppen. Roep samen met ons de Thaise overheid op voor een verbod op het fokken van tijgers in gevangenschap. 

 

Teken de petitie

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over