Baloo in his cage

Handtekeningen voor beer Baloo met Floortje Dessing overhandigd in Roemenië

Nieuws

Goed nieuws: vandaag hebben we, samen met Floortje Dessing, meer dan 178.000 handtekeningen voor beer Baloo overhandigd in Roemenië. Beer baloo zit al ruim twintig jaar gevangen in een kooi bij een ski-resort in Straja. We roepen Roemenië op beer Baloo zo snel mogelijk te bevrijden en naar een berenopvang te brengen.

Het was niet makkelijk om een afspraak te krijgen bij de Roemeense overheid. Met hulp van een Roemeense tv-presentatrice lukte dit dan toch eindelijk, vandaag.
 

Tijdens de overhandiging van de handtekeningen in Boekarest, gaf de Roemeense staatssecretaris van Biodiversiteit, Dan Stefan Chiru, aan dat de overheid het ermee eens is dat Baloo moet worden bevrijd. Sanne: ‘De staatssecretaris gaf aan dat de juridische grondslag nog mist om Baloo nu te kunnen bevrijden. Ze hebben ons uitgenodigd om samen te werken om de juridische zaak rond te krijgen om de beer in beslag te nemen en over te brengen naar berenopvang Libearty.’ 

Overhandiging handtekeningen beer Baloo

Onze Dirk-Jan Verdonk overhandigt samen met Floortje Dessing de handtekeningen voor Baloo aan de Roemeense staatssecretaris van biodiversiteit.

Baloo al 20 jaar gevangen

Beer Baloo werd als welpje gevonden in de Roemeense bossen. Hij werd door boswachters meegenomen voor verzorging en kwam daarna in privébezit. Daar zit hij al ruim twintig jaar eenzaam gevangen in een krappe kooi en krijgt hij als voedsel cornflakes, frisdrank en soms zelfs alcohol. Hij heeft weinig plek om zich te verschuilen en kinderen plagen hem met stokken door de tralies heen.   

Sinds begin augustus verzamelden we wereldwijd handtekeningen voor beer Baloo en bundelden we de krachten met presentatrice Floortje Dessing en fotograaf Jasper Doest, die beer Baloo vorig jaar bezochten voor het programma Floortje gaat mee van Scenery en BNNVARA en ook een petitie startten.

Floortje Dessing: ‘Met alle onrust in de wereld lijkt de vrijlating van één beer misschien onbelangrijk, maar Baloo staat symbool voor veel meer. Baloo is voor mij de belichaming van de achteloosheid waarmee we met dieren omgaan. De beer zit daar nutteloos, verlaten in een hok, omdat iemand hem wil bezitten. Dat zoveel mensen wereldwijd zeggen: ‘dit mag niet’, vind ik hartverwarmend. Na dit heldere statement kan de Roemeense overheid niet meer om ons heen en wordt het tijd voor actie.’

Volgens Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde dieren, is de situatie van Baloo schrijnend: ‘We bezochten Baloo een paar dagen geleden. Baloo is een machtig, mooi dier, gedegradeerd tot niets anders dan vermaakobject in vreselijke omstandigheden. Daar moet Roemenië echt dringend verandering in brengen. Sinds 2005 verbiedt de Roemeense overheid particulieren om beren te houden, maar de wet wordt slecht nageleefd. Baloo's eigenaar gebruikt hem als mascotte en weigert hem af te geven. We roepen de overheid daarom op om Baloo te confisqueren en over te brengen naar berenopvang Libearty.’  

Hoe nu verder?

We proberen op dit moment vooral informatie in te winnen. 'We stellen vragen aan het instituut dat de oorspronkelijke vergunning aan Baloo’s eigenaar heeft afgegeven. Ook raadplegen we Roemeense advocaten om de zaak te onderzoeken en de juiste juridische stappen te zetten', vertelt Sanne. 'We zijn meer dan ooit vastbesloten om te blijven strijden voor de vrijheid van Baloo én andere wilde dieren die nog worden uitgebuit.'

Wilde dieren lijden voor vermaak

Wereldwijd leven tot wel 500.000 wilde dieren in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Veel te jong weggehaald bij de moeder, vaak getraind om kunstjes te vertonen en onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Baloo is er daar één van.  

Veel dank aan alle dierenvrienden die de petitie hebben ondertekend en alle dierenbeschermingsorganisaties, waaronder Bears in Mind, die zich ook inzetten voor Baloo. 

Je kunt de petitie voor Baloo nog steeds ondertekenen, om extra druk te zetten op de Roemeense overheid. Teken vooral als je dat nog niet hebt gedaan!

Ja, ik teken de petitie voor Baloo

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over