berengal

Reddingsactie: beren gered uit galindustrie Vietnam

Nieuws

Vijf Aziatische zwarte beren zijn na dertien jaar gevangenschap gered van een berengalboerderij in Vietnam. De dieren zaten daar in kleine kooien waar hun gal werd afgetapt. De berengalindustrie is een van de gruwelijkste manieren van dierenmishandeling.

De beren leefden dertien jaar onder erbarmelijke omstandigheden op een berengalboerderij in Vietnam. Ze waren uitgehongerd, uitgedroogd en hadden meerdere ziektes. De boer uit de provincie Tien Giang stond zijn beren af nadat onze partnerorganisatie Education for Nature Vietnam (ENV) hem wist te overtuigen dat het beter was zijn beren naar een opvang te brengen. De dieren zijn door ENV en hun partners naar een veilig onderkomen gebracht: het berenreservaat Tam Dao van Animals Asia Foundation, in de buurt van Hanoi. 

1021993_0

De kooien waarin de beren dertien jaar lang zaten opgesloten.

1021981

De vijf beren leefden onder slechte omstandigheden, waren uitgedroogd en uitgehongerd en hadden meerdere ziektes.

1021973

De beren zijn door Education for Nature Vietnam naar een opvang gebracht.

Berengalindustrie

Gal is kostbaar in Azië, omdat het vaak in traditionele 'medicijnen' wordt gebruikt. Dit terwijl er genoeg alternatieven voorhanden zijn. In Vietnam is het nog legaal om beren te houden, al is het illegaal om gal van ze af te tappen of om beren te fokken voor commerciële doeleinden. De wet wordt echter slecht nageleefd en naar schatting leven er nog altijd 780 beren in gevangenschap op berengalboerderijen.

Campagnemanager Karin Bilo: ‘Er is geen diervriendelijke manier om gal van een levende beer te verkrijgen. Om gal af te kunnen tappen, wordt er een gaatje in de galblaas van een beer gemaakt, waar een slangetje in wordt gestopt. De beren leiden een pijnlijk, stressvol en eenzaam bestaan en kampen vaak met psychische problemen. 

We helpen bij het redden van beren in Vietnam om ze naar een veilige plek te krijgen – al kost het vaak jaren voor beren om te herstellen van hun verschrikkelijke tijd in gevangenschap. We zijn blij dat deze beren nu vrij zijn van een leven vol pijn en stress. We hopen dat ze in de opvang weer echt beer kunnen zijn.' 

1021995

Een van de beren in afwachting van vrijheid.

Het einde van de berengalindustrie

Dung Nguyen van Education for Nature: ‘Deze vijf beren brengen ons weer een stap dichterbij ons doel om de berengalindustrie in Vietnam tot een einde te brengen, voor eens en altijd. De industrie krimpt en de eindstreep is in zicht. Samen met onze partners werken we hard om onze doelstelling voor 2020 te behalen: dat de berengalindustrie verboden wordt.’

We werken al meer dan tien jaar samen met ENV om de uitbuiting van beren in de berengalindustrie te stoppen en ervoor te zorgen dat er geen nieuwe beren in terechtkomen, maar dat zij in het wild blijven; waar ze horen. Door overheden te helpen met het microchippen van beren, kan voorkomen worden dat er nieuwe beren in de industrie terechtkomen. Samen met ENV werken we ook aan een fokverbod voor galberen in Vietnam, zodat er geen nieuwe beren deze gruwelijke praktijken van de berengalindustrie hoeven mee te maken.

Lees meer over ons werk voor beren.

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over