Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Nieuws

Vietnamese zwarte beer Na zat 20 jaar gevangen in een piepklein hok. Het daglicht kon haar niet bereiken en ze leed pijn, omdat haar gal werd afgetapt. Vrijuit bewegen was onmogelijk en haar gezondheid was slecht. Na een jarenlang proces is Na eindelijk gered en verhuisd naar de opvangplek Ninh Binh Bear Sanctuary. Hier kan ze voor het eerst ervaren hoe het is om vrij te zijn.

Na werd in Ho Chi Minh gebruikt voor de galindustrie. Ze leefde op een galboerderij onder erbarmelijke omstandigheden. Er werd op een pijnlijke manier gal bij haar getapt, via een slang in haar galblaas. Dit is enorm stressvol voor beren. De gal wordt gebruikt voor traditionele medicijnen, terwijl er genoeg diervriendelijke alternatieven zijn. Het is in Vietnam al sinds 2005 illegaal om gal bij beren af te tappen, maar deze wet wordt slecht nageleefd. 

Beer na wordt gered in Ho Chi Minh

 
Gezondheidsproblemen bij galberen

Samen met Vietnam’s Forest Protection Department en VIER VOETERS sloegen we de handen ineen voor de redding van Na. Door een inspectie hadden we haar galboerderij al sinds 2019 op de radar staan. Na jarenlange inzet en onderhandelingen is de eigenaar eindelijk overgehaald om Na vrij te laten. Helaas is ze de enige beer die de mishandelingen op de galboerderij heeft overleefd.  

VIER VOETERS heeft Na met succes verhuisd naar de berenopvang in Ninh Binh, waar ze alle zorg krijgt die ze nodig heeft. Hier kan ze lekker rondbanjeren en spelen met de 45 andere Aziatische zwarte beren. Voor het eerst in 20 jaar kan ze genieten van de buitenlucht. Na is flink verwaarloosd en kampt daardoor met verschillende gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij galberen. Als klein welpje verloor ze haar rechterpoot in een berenval, en ze heeft glaucoom aan haar linkeroog. De arme beer heeft daarnaast kapotte tanden, en er missen stukken van haar vacht, omdat ze steeds met haar hoofd tegen de tralies van haar kooi wreef. Tenslotte heeft Na problemen met haar botten en hart, waardoor ze last heeft van chronische pijn. 

Na wordt geopereerd aan haar tanden

Nog heel veel beren

Barbara van Genne van VIER VOETERS vertelt dat Na het ondanks alle omstandigheden heel goed maakt. "We zijn dolblij dat de verhuizing gelukt is. Gelukkig krijgt ze nu eindelijk de kans om een vrij leven te ervaren. Ze is geopereerd aan haar oog, en rust nu uit in quarantaine. Na is gered, maar helaas zijn er nog heel veel galberen die óók een tweede kans verdienen."

De berenopvang in Ninh Binh heeft sinds 2017 al meer dan 60 beren gered. De opvang ligt aan de rand van het natuurpark Cuc Phuong, de natuurlijke leefomgeving van de beren. De dieren krijgen hier gespecialiseerde zorg en hebben alle ruimte om lekker met elkaar te spelen, in bomen te klimmen en in het water te spetteren. Zo kunnen ze eindelijk weer hun natuurlijke gedrag vertonen. Alle beren in de opvang mogen de hele dag naar binnen en buiten lopen, zonnen, eten of zich juist even terugtrekken. Ben je benieuwd naar de opvang? 

Bekijk hem hier!

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over