Trap niet in neppe reddingsvideo’s op social media
Nieuws
Het is een bizarre trend: video’s van kittens, puppy’s of aapjes die uit levensbedreigende situaties worden gered. Achter de schermen zetten de makers de dieren opzettelijk in gevaarlijke situaties, zodat het een spannende video oplevert. Het dierenleed dat daarmee gepaard gaat is enorm.
Samen met 28 andere dierenbeschermingsorganisaties van de Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC) deden wij onderzoek naar deze ‘reddingsvideo’s’, die maar al te vaak te zien zijn op sociale media als Facebook, Instagram, TikTok en YouTube. De onderzoekers vonden maar liefst 1022 video’s met neppe reddingsacties in een tijdsbestek van zes weken. De video’s waren ook nog eens ongekend populair: samen werden ze al meer dan 572 miljoen keer bekeken.
Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection: ‘De inhoud van de video’s is schokkend. We zagen katten die levend werden begraven, en apen die tegenover een agressieve slang werden gezet. Onder sommige video’s stond een oproep voor donatie, zogenaamd om meer dieren te kunnen redden. Maar deze makers brengen opzettelijk weerloze dieren in gevaar, alleen om viraal te kunnen gaan. Het was hartverscheurend om te zien.’
Voorbeeld van een Facebook-account met reddingsvideo's
Opzettelijk gedrogeerd
Vooral katten, honden en aapjes worden voor de video’s gebruikt, maar ook slangen en schilpadden. Makers filmen bijvoorbeeld een grote slang die een kat wurgt of een puppy die met zijn kop vastzit in een fles. Voordat het fataal afloopt, worden de dieren ‘gered’. Kuijpers: ‘De makers zijn grenzeloos. De situaties waarin de dieren worden neergezet, brengen enorm veel stress en trauma teweeg. Volgens dierenartsen worden sommige dieren zelfs opzettelijk gedrogeerd voor een dramatisch effect. Daarbij lopen veel dieren tijdens de gevaarlijke situaties verwondingen op, en is het niet duidelijk hoe het hen vergaat na de zogenaamde redding. We maken ons grote zorgen over hun verzorging en welzijn.’
Sociale media hebben vaak wel een beleid tegen video’s met neppe reddingsacties, maar makers weten detectie gewiekst te omzeilen. We roepen sociale media daarom op om de content te verwijderen en het beleid aan te scherpen.
Wat kun jij doen?
Zie je een video met een neppe redding op je feed? Wees dan scherp. Soms zijn neppe reddingen lastig te onderscheiden van échte reddingsacties. Let op de volgende dingen:
1. Controleer de afzender en diens reputatie. Gaat het om een betrouwbare dierenorganisatie of om een individu of iemand die zicht voordoet als een dierenorganisatie? Bekijk ook of er meerdere video’s met vergelijkbare content op het account zijn gepubliceerd. Dan heb je waarschijnlijk te maken met een maker van neppe reddingsvideo's.
2. Check de inhoud
Bij een neppe redding is het scenario soms heel onwaarschijnlijk. Of het is heel onwaarschijnlijk dat iemand de situatie spontaan tegenkomt en kan filmen. Zo zagen we op een video een aapje vastzitten in een ventilator, terwijl een aapje normaal gesproken niet in de buurt komt van een ventilator en daar al helemaal niet zelf in kan klimmen.
Soms komen dezelfde dieren voor in meerdere video's van dezelfde maker. Dan weet je direct dat het niet klopt.
3. Hoe is de video gemaakt?
Als de video van meerdere hoeken is gefilmd of heel erg is bewerkt, gaat het niet om een spontane reddingsactie.
Kom je een neppe reddingsvideo tegen?
Stop met kijken, like, reageer en deel het niet. Zo voorkom je dat je de video verder verspreid. En, belangrijk, rapporteer de video op het platform.
Meer lezen: docuserie Chimp Crazy legt apenleed van zogenaamde ‘humanzees’ bloot