Wereldbol

Meeste grote reisorganisaties scoren goed op dierenwelzijn

Nieuws

De meeste grote reisorganisaties scoren goed op dierenwelzijn, terwijl nog veel andere wereldwijde spelers achterblijven. Dat blijkt uit onze eerste wereldwijde ranking, waarbij 14 reisorganisaties zijn beoordeeld op hun dierenwelzijnsbeleid. Airbnb staat aan de top met de score ‘zeer goed’, Booking.com en Tripadvisor scoren een ‘goed’ en TUI krijgt een ‘voldoende’. Expedia, scoort een onvoldoende.

Het onderzoek, dat voor ons is uitgevoerd door de Universiteit van Surrey, kijkt onder meer naar hoe actief de bedrijven zijn in het veranderen van het (lokale) aanbod en het voorlichten van de consument. Belangrijk is ook hoe dierenwelzijn is verankerd in het bedrijfsbeleid. Airbnb scoort onder andere het hoogst omdat dierenwelzijn door het hele bedrijf veel aandacht krijgt. Daarnaast werkt de organisatie aan bewustwording bij consumenten over diervriendelijke keuzes. Consumenten worden actief gestimuleerd om misstanden te melden.

De ranking laat ook zien dat Expedia onvoldoende scoort. Zo promoot en verkoopt het bedrijf, ondanks publieke druk en meerdere verzoeken om te stoppen, nog steeds kaarten voor attracties waarbij directe interactie en shows met dolfijnen plaatsvinden. Ook andere grote, maar in Nederland minder bekende organisaties, scoren matig of slecht.

Ranking

Successen

 

De afgelopen jaren werkten we nauw samen met verschillende reisorganisaties, om het beleid diervriendelijker te maken. Zo bieden steeds meer reisorganisaties attracties als olifantenritten, parken waar wilde dieren worden gebruikt als foto-attribuut en activiteiten als zwemmen met dolfijnen niet meer aan. Inmiddels hebben wereldwijd 240 reisorganisaties de belofte gedaan om geen olifantenritten en -shows meer te verkopen.

Sanne Kuijpers, onze programmamanager, is erg blij met de uitkomsten van het onderzoek: ‘De grote reisorganisaties laten zien dat zij dierenwelzijn serieus nemen en dat zij ook een actieve rol willen spelen in het diervriendelijk maken van de hele sector. Zij geven daarmee ook gehoor aan de groeiende vraag naar verantwoord toerisme. Uiteraard zijn er ook altijd verbeterpunten, dus als de komende jaren het toerisme weer aantrekt, zal World Animal Protection met zoveel mogelijk bedrijven in gesprek blijven en gevraagd en ongevraagd advies geven.’

Dierenleed is nog niet verdwenen

Ondanks de inzet van de reisorganisaties, is dierenleed nog zeker niet verdwenen uit de toerisme industrie. Sanne Kuijpers: ‘Toeristen die alleen een vliegticket kopen, komen in het land van bestemming toch vaak in aanraking met dieronvriendelijke attracties van lokale aanbieders. We zien op social media nog steeds olifantenritten en selfies met wilde dieren voorbij komen. Goede voorlichting is daarom essentieel.’

Wilde dieren worden overal ter wereld verhandeld om als ons vermaak te dienen. Daarom roepen we met een petitie de wereldleiders van de G20 op een verbod in te stellen op de commerciële handel in wilde dieren.

Help jij mee?

 

Teken hier de petitie!
 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over