Reisverslag: op bezoek bij een olifantenopvang in Thailand

Reisverslag: olifanten observeren bij opvangplekken in Thailand

Nieuws

Olifanten van een afstand bewonderen, is de beste keuze als je op een verantwoorde manier olifanten wilt ervaren op vakantie. Maar is dat dan net zo’n bijzondere ervaring als andere olifantenexcursies? Zeker weten! Lees verder over drie bijzondere olifantenopvangplekken in Thailand.

World Animal Protection medewerker met olifant

Geschreven door Nadine van Wissen

Van olifantenritten tot olifanten wassen en voeren… als je op zoek gaat naar activiteiten die je met deze dieren kunt ondernemen, kom je het allemaal tegen. Veel toeristen doen zulke excursies uit dierenliefde, maar helaas is daar vaak iets mis mee. Je kunt veel beter een échte diervriendelijke opvangplek bezoeken. Ik spreek uit ervaring: een opvangplek doet zeker niet onder aan andere olifantenexcursies. Sterker nog: het is écht fantastisch. Lees mee over onze bezoekjes aan drie opvangplekken in Thailand.

Burm and Emily’s Elephant Sanctuary

We beginnen onze trip bij Burm and Emily’s Elephant Sanctuary. De opvang ligt in een bergachtig gebied in het noorden van Thailand. Burm en Emily zijn de opvang in 2010 begonnen. Twee inspirerende mensen met veel kennis en een grote liefde voor deze prachtige dieren. Op onze eerste dag maken we een flinke wandeling op zoek naar de olifanten. Aangezien de dieren zelf mogen bepalen waar ze gaan en staan – in het afgeschermde gebied waar ze leven – is het best een zoektocht om ze te vinden.

Emily van Burm and Emily

Emily vertelt ons alles over de olifanten die bij BEES wonen

Onderweg vertellen Emily en Burm ons alles over de opvang en haar inwoners. Momenteel wonen er drie olifanten bij de opvang, alle-drie hebben zij een verleden als werkende olifant. Als eerste komen we Thong Dee tegen, een olifant van ongeveer 70 jaar oud. Vanwege haar oude leeftijd kan ze geen grote afstanden meer lopen. Haar verzorger, ook wel mahout genoemd, zorgt ervoor dat ze genoeg beweging krijgt en voldoende te eten. De mahouts zijn erg belangrijk, zij houden in de gaten of de olifanten gezond zijn en binnen de grenzen van de opvang blijven. 

Olifant Thong Dee

Olifant Thong Dee wordt goed verzorgd door haar mahout

Niet veel later komen we de twee andere bewoners van de opvang tegen: Mae Kam en Mae Dok. Deze twee dames van in de 60 zijn onafscheidelijk. De hele dag dwalen ze samen rond en kletsen ze gezellig met elkaar. Voor olifanten is sociaal contact enorm belangrijk. Het tweetal loopt door riviertjes en eet tussendoor van struiken en planten. In bomen vinden ze verse vijgen, waar ze lekker van smikkelen. Olifanten zijn gek op zoete dingen, dus dit is een ware traktatie voor ze. De dieren eten de hele dag door. Niet gek, want elke dag moeten ze tien procent van hun lichaamsgewicht eten. Dus ja, dan ben je wel even aan het eten. 

Olifanten Mae Kam en Mae Dok bij BEES

Mae Dok en Mae Kam zijn beste vriendinnen

De hele dag observeren we de olifanten van een afstand van zo’n 15 meter. We sluiten de dag af bij de rivier. Mae Kam en Mae Dok nemen een heerlijke duik en rollen in het water. Het is vertederend om te zien hoe ze samen genieten van hun vrijheid. Een mooie afsluiter van een hele bijzondere dag!

Olifanten in de rivier

Mae Kam en Mae Dok genieten van een frisse duik in de rivier

ChangChill

De volgende dag brengen we een bezoek aan ChangChill, een olifantenkamp dat World Animal Protection heeft geholpen met omvormen tot olifantvriendelijk park. In het park leven vier olifantendames. Ook hier is het een flinke klim om bij de olifanten te komen. Wat kunnen olifanten goed klimmen. En dat met dat grote lijf!

World Animal Protection medewerker met olifant

We vinden de olifanten ergens in het prachtige natuurgebied

Vooral het verhaal van Mae Gohgae en Mayura raakt me. Deze moeder en dochter spenderen hun dagen samen in het bos. Dit is zo’n schril contrast met olifanten in de toeristenindustrie, waar de kalf vaak op jonge leeftijd van de moeder wordt gescheiden. Ik ben blij dat het leven van Mae Gohgae en Mayura er nu heel anders uitziet. Ze wandelen samen in het bos, eten samen en nemen samen een duik in de rivier. Ook in het wild zouden moeder en dochter altijd samen blijven.

Mayura en haar moeder bij ChangChill

Mayura en haar moeder Mae Gohgae

Nadat we de olifanten hebben geobserveerd in het bos, maken we een lekkere snack voor ze. Ze krijgen suikerriet en bananen. Van een afstand bekijken we hoe ze genieten van deze traktatie. Daarna maken we speciale vitamineballen, gemaakt van peper, zout, het kaf van de rijst, bananen en tamarinde. Dit is goed voor hun tanden, bloeddruk en vertering. Terwijl we de ballen maakten, lopen de olifanten rond bij de rivier. We sluiten de dag af met een mooi uitzicht over het terrein vanaf een platform.

Vitamineballen voor de olifanten bij ChangChill

Van deze ingrediënten maken we vitamineballen voor de olifanten

Somboon Legacy Foundation

Als laatste bezoeken we Somboon Legacy Foundation, een opvang opgezet door twee Nederlandse vrouwen: Manouk en Agnes. Heel stoer dat deze dames hun droom hebben gevolgd en zo’n bijzondere plek hebben neergezet voor Malee en Kammoon, de twee bewoners van de opvang. Deze twee dames zijn al 20 jaar samen. Ze zijn beste vriendinnen. Kammoon is een stoere dame die een beetje ondeugend kan zijn en erg van eten houdt. Ze is makkelijk te herkennen, want door al dat eten is ze wat mollig. Malee is wat braver en verlegen. Ze heeft Kammoon graag dicht in de buurt, anders trompettert ze naar Kammoon dat ze moet komen. Kammoon trekt zich hier meestal niks van aan.

Kammoon bij Somboon Legacy Foundation

Kammoon is een lekker mollige olifant 

We beginnen de dag met het ontmoeten van de dames. Die knabbelen lekker van de struiken en planten om hen heen. Nadat we alle verhalen hebben gehoord over de olifanten, gaan we aan het werk. Samen met de mahouts hakken we bananenbomen. Dat is best een zware klus! We nemen alle bananenbomen mee op de truck naar de olifanten. Kammoon hoort de truck al van ver aankomen en haast zich naar het eten. Na de verhalen die we hebben gehoord over de eetgrage Kammoon verbaast ons dit niks.

Bananenbomen hakken olifantenopvang

Bananenbomen sjouwen is best een zware klus

Vanwege hun oudere leeftijd, is de spijsvertering van de twee dames niet meer zo goed. Olifanten hebben gevoelige darmen en het is heel belangrijk om verstoppingen te voorkomen. Daarom snijden we meloenen in kleine stukjes, dat wordt gemengd met grassen. Ook krijgen de dames speciale rijstballen met vitaminepillen.

Manouk Maas Somboon Legacy Foundation

Manager Manouk Maas legt uit welke vitaminepillen de olifanten nodig hebben

We sluiten de dag af bij de rivier, waar Malee en Kammoon samen een duik nemen. Geniet van jullie vrijheid mooie dieren!

Wat een ervaring!

Wat een bijzondere en indrukwekkende dagen hebben we gehad. De olifanten kunnen gaan en staan waar ze willen en hebben veel sociale interactie met elkaar, iets wat voor olifanten zo belangrijk is. En ik kan je garanderen dat olifanten van een afstand bewonderen niks afdoet aan de ervaring. Sterker nog: wetende dat ze olifanten hier vrij zijn van stress en angst, zou ik geen andere ervaring willen!

Het verzorgen van deze olifanten kost veel geld. Niet alleen eten olifanten vele kilo's voedsel op een dag, ook hebben ze goede medische zorg nodig en een lieve mahout die voor ze zorgt. Adopteer jij ondeugende Kammoon of dochter Mayura? Ze hebben je hulp hard nodig!

Adopteer een olifant

Meer over