Maaltijden voor beren in opvang

Roemeense beren smullen van gezonde maaltijden

Nieuws

Voor de 97 geredde beren in de Libearty Bear Sanctuary is etenstijd het leukste moment van de dag. Onze partners bij Millions of Friends, die voor de beren in de opvang zorgen, vertellen waarom ook zij van dit moment genieten.

Elke beer in de opvang werkt dagelijks 15 kilo aan voedsel weg. Lokale supermarkten in het Brasov gebied, waar de opvang ligt, doneren aan het einde van de werkdagen ongeveer 70% van het voedsel dat nodig is voor de beren. Het personeel van de opvang rijdt elke dag van supermarkt naar supermarkt om het voedsel op te halen.

1018019_1

Beer Pluto smult van wat fruit. Pluto was in 2014 samen met zijn moeder gered van een dierentuin. 

Snacks sorteren

Kiwi, meloen, brood, kip, worst, honing en zelfs een special soort ijs: dit zijn slechts enkele van de vele lekkere snacks die het personeel van de opvang voor de beren maakt. 

Ondanks dat dit eten anders is dan wat ze in het wild zouden eten, is het een uitgebalanceerd en voedzaam dieet voor de beren. John en Tony, twee werknemers in de opvang, zorgen hiervoor. Zij gaan na of het voedsel wel beervriendelijk is. Het sorteren van het voedsel neemt een paar uur per dag in beslag.

1020310

John en Tony en het voedsel dat ze moeten sorteren, voordat zij het aan de beren kunnen voeren. 

Elke ochtend om 8 uur rijden Tony en John rond met het voedsel voor de beren. Vanwege de grootte van de opvang, duurt het minimaal vier uur totdat alle beren gevoerd zijn. De beren herkennen het geluid van de truck waarin de mannen aankomen en zijn dolenthousiast als het eten over het hek wordt gegooid. John deelt hun enthousiasme: “Er is geen enkel moment op de dag dat ik niet van mijn werk geniet!”

Tony is het met John eens: “Ik ben dol op het voeden van de beren – ondanks dat ik hier nog maar een korte tijd werk, lijken ze mij al te herkennen. Het zijn zulke intelligente en prachtige dieren.”

1020309

Het eten voor de beren wordt over het hek gegooid, zodat de beren het kunnen pakken. 

Samen eten

Beren zijn van nature solitaire dieren, maar in de opvang vormen zij vaak vriendschappen en gaan ze samen eten. In het wild doen beren dit alleen met hun welpjes. 

Onze wildlife-expert Victor Watkins zegt: “In de opvang krijgen de geredde beren zoveel voedsel als zij nodig hebben. Zij leven in een enorm gebied dat zo goed mogelijk hun natuurlijke leefomgeving nabootst. Ze hoeven niet met elkaar te concurreren voor voedsel. Ze kunnen genieten van een relaxed leventje en we zien ze vaak samen spelen in de weide of samen spetteren in het water.”

1012478

De beren in de opvang eten graag met elkaar in plaats van alleen.

Glanzende vacht

Toen de beer Gheorghe in de opvang kwam wonen in 2013, was hij erg mager en was zijn vacht dof. 

Voordat hij werd gered, leefde hij in verschrikkelijke omstandigheden in een dierentuin. Dankzij het uitgebalanceerde en voedzame dieet, verrijkt met extra vitaminen, leefde Gheorghe helemaal op in de opvang. Omdat hij bijna blind is, zal hij helaas nooit terug kunnen keren naar het wild. Gelukkig mag hij de rest van zijn leven genieten van alle bomen en het water in de opvang. En natuurlijk het heerlijke eten! 

1013749_0

Beer Gheorghe geniet van de ruime en natuurlijke omgeving in de opvang. 

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over