Een dode kangoeroe

Schokkende cijfers: kangoeroeproducten op grote schaal verkocht in Nederland

Nieuws

Nederlandse bedrijven verkopen op grote schaal kangoeroeproducten. Maar liefst 56 bedrijven verkopen schaatsen, voetbalschoenen, hondenvoer en andere producten van kangoeroevlees en -leer. Dat blijkt uit ons nieuwe inventarisatieonderzoek. Met het onderzoek willen we bedrijven hierop attenderen, en ze overtuigen om de verkoop van kangoeroeproducten te staken.

Voor het onderzoek inventariseerden we online welke bedrijven producten aanbieden met daarin kangoeroevlees of leer. Het gaat om verkopers van diervoeding, voetbalschoenen, schaatsen, motorkleding, hoeden, groothandels en restaurants. Zo verkopen bekende merken als Pets Place, Hanos, Intersport en Decathlon kangoeroeproducten, blijkt uit het onderzoek. Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde dieren, zegt hierover: ‘Deze inventarisatie toont nog maar het topje van de ijsberg. Uit cijfers blijkt dat elk jaar circa 300 ton kangoeroevlees en -leer vanuit Australië naar Nederland wordt geïmporteerd. Nederlandse bedrijven hebben zo een aanzienlijke bijdrage in grootschalig kangoeroeleed.’

Gruwels van de kangoeroejacht

Achter kangoeroeproducten schuild een jacht die enorm dierenleed veroorzaakt. Elk jaar worden zo’n 1,6 miljoen kangoeroes in Australië bejaagd voor hun vlees en huid. Tot 40 procent van de schoten is niet direct fataal, waardoor kangoeroes een langzame, pijnlijke dood sterven of verminkt aan de jager ontkomen. Jonge kangoeroes worden hulpeloos achtergelaten of doodgeslagen – zij leveren immers niks op in deze industrie. In tien jaar tijd (tussen 2000 en 2009) kwamen naar schatting acht miljoen joeys om als ‘nevenschade’ van de jacht.

Een kangoeroe wordt in de nacht gedood

Kangoeroes worden 's nachts afgeschoten. (C) Alamy.

Sanne: ‘Het valt ons enorm tegen hoeveel bedrijven in Nederland nog kangoeroe in hun assortiment hebben. Veel bedrijven verschuilen zich achter het feit dat de import legaal is. Onder het mom van populatiemanagement wordt de jacht toegestaan, maar er vinden op grote schaal grove misstanden plaats. Daarnaast vormt de jacht een risico voor het behoud van de kangoeroe en voor de volksgezondheid. Als bedrijf heb je een verantwoordelijkheid voor wat je verkoopt, en in dit geval dus verantwoordelijkheid voor grootschalig dierenleed. Daarom roepen we hen op de verkoop definitief te staken.’

We benaderden de bedrijven met wetenschappelijke en ethische bewijslast en daarbij de vraag of ze hun kangoeroeverkoop wilden stoppen. Zes bedrijven reageerden hier tot nu toe positief op: de merken Hondjekoek, Bidfood, Uut Twelle, Kiezebrink (diervoeding), BBQuality (menselijke consumptie) en Boomsma (modeartikelen) besloten al kangoeroe uit het assortiment te halen (het kan zijn dat producten nog vindbaar zijn; een aantal bedrijven maakt het assortiment op en biedt het daarna niet meer aan). Ook Bol.com en Medpets sloten zich hier recentelijk bij aan.

Petitie: Haal kangoeroeleed uit de winkel

(Web)Winkels, groothandels, restaurants en slagers verkopen op grote schaal producten waar wilde kangoeroes voor zijn afgeschoten in Australië. Elk jaar worden zo’n 1,6 miljoen kangoeroes in Australië bejaagd voor hun vlees en huid en Nederland is een van de grootste importeurs. Roep bedrijven zoals Decathlon, Hanos en Pets Place op om kangoeroeproducten uit het assortiment te halen. 

Teken de petitie

Meer over