Schokkende undercoverbeelden: Luiaard uit gekapte boom gerukt

20/10/2017

Undercoverbeelden uit Inquitos, Peru, tonen hoe een luiaard zich angstig vastklemt aan een boom die wordt gekapt. Het dier valt met de boom naar beneden en wordt meegenomen om te worden verkocht.

Op de beelden is te zien hoe het dier zo'n 30 meter met de gekapte boom naar beneden valt. Wonderbaarlijk genoeg overleeft hij het, maar helaas kan de luiaard zich niet naar een andere boom verplaatsen; hij wordt ruw uit de takken van de gevallen boom geplukt en in een vuilniszak gepropt door twee mannen.

De mannen draaien de vuilniszak dicht en nemen de luiaard mee om te verkopen op een nabijgelegen markt. Het dier wordt voor slechts 11 euro verkocht om als foto-attribuut te worden ingezet in de toeristenindustrie.

De luiaard wordt in een zak vervoerd naar de markt om verkocht te worden voor een zakcentje. 

Steve McIvor, CEO van World Animal Protection zegt: 

“De beelden zijn ontzettend verontrustend. We zien dat dieren uit het wild gerukt worden om als foto-attribuut voor toeristen te dienen. Ze worden in vuile hokken gehouden en het gevolg is dat zij aan ernstig psychologisch (en lichamelijk) trauma lijden. Het is belachelijk dat dit soort dingen gebeuren als gevolg van het wereldwijde fenomeen; de selfie-trend met wilde dieren. Deze industrie wordt in stand gehouden door toeristen. Vele toeristen zijn dierenliefhebbers en zijn zich niet bewust van de verschrikkelijke omstandigheden en mishandelingen die wilde dieren doorstaan voor een vakantiekiekje.”

We schatten dat 80% van de Peruviaanse houtbedrijven illegaal bomen kapt. De wilde dieren, zoals luiaards, die in deze bomen verblijven, worden vervolgens verkocht voor een extra zakcentje. Vaak komen deze dieren in de toeristenindustrie terecht. Ook worden de dieren soms verkocht als exotisch huisdier. 

Overgedragen aan de politie

De beelden van de cameraman die een dag in het leven van de betrokken houthakkers filmde, hebben we overgedragen aan de autoriteiten met het harde verzoek de wetgeving te handhaven. Hopelijk zullen er zo meer stropers worden gepakt en worden de wilde dieren in beslag genomen. Deze dieren moeten naar een goede opvangplek en terug worden gezet in het wild als dat mogelijk is. 

Bekijk de schokkende beelden hier:

Door toeristen wereldwijd te informeren over het leed achter selfies met wilde dieren, kunnen we deze dieren een beter leven geven. Wij stelden richtlijnen op hoe je diervriendelijk met wilde dieren op de foto kunt. Beloof jij dat je je aan deze do's en don't houdt op vakantie? Bekijk de richtlijnen hier en onderteken de actie.

Onderteken de actie

Oproep aan banken: brandveilige stallen

Stalbranden

Meer dan honderdduizend varkens en kippen zijn in de afgelopen zomer omgekomen tijdens stalbranden. Uit ons onderzoek voor de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat de...