Schuilt er kangoeroeleed achter je aankoop?
Nieuws
Producten in Nederlandse (web)winkels hebben er vaak al een hele weg op zitten. Sommige hoeden, schaatsen, voetbalschoenen en zakken huisdiervoer die we hier aanschaffen, worden namelijk gemaakt van afgeschoten wilde Australische kangoeroes. En daar gaat een hoop dierenleed aan vooraf.
Ons land is een van de grootste importeurs van kangoeroevlees en -leer uit Australië. Dit vlees en leer eindigt in producten die we hier verkopen. Dat klinkt, en is, ingewikkeld. Daarom heeft illustratrice Indy Vester (Indy'd) dit voor ons inzichtelijk gemaakt, en vertellen we je hoe het zit:
Jouw aankoop, jouw verantwoordelijkheid…
Met een simpele klik komt er een nieuw paar schoenen naar je toe. Dat lijkt onschuldig, maar er is een kans dat er kangoeroeleed achter je nieuwe stappers schuilt. Schoenen, schaatsen, hoeden, huisdiervoer en andere producten kunnen gemaakt zijn van kangoeroeleer en -vlees dat we vanuit Australië geïmporteerd hebben. Winkels als Decathlon, Hanos en Pets Place verkopen deze producten, evenals merken als Nike, Adidas en Viking. Dat maakt het toevoegen aan je winkelmand toch minder prettig.
…voor de opslag
Kangoeroeleer en -vlees wordt geïmporteerd vanuit Australische opslaghuizen. Hier hangen de afgeschoten kangoeroes in koelfaciliteiten. De huid wordt losgehaald en het vlees wordt afgesneden. De huiden worden vooral gebruikt voor de productie van (voetbal)schoenen, hoeden en schaatsen. Het vlees van de dieren wordt zowel wereldwijd als in Australië zelf voor eigen consumptie en voor huisdiervoer gebruikt. Naleving van de meest basale hygiënevoorschriften is op deze plekken onrealistisch. Bacteriën hebben vrij spel: zo zijn salmonella, E. coli en de bacterie die Q-koorts veroorzaakt al eens op het vlees aangetroffen.
…voor het transport
De afgeschoten kangoeroes komen bij de opslaghuizen terecht na een lange rit. Tot wel acht uur lang hangen de kadavers aan een truck. Want nadat de eerste kangoeroe ‘s nachts is afgeschoten en ter plekke van zijn ledematen is ontdaan, gaat de jacht nog uren door. Vervolgens rijden de trucks naar de opslaghuizen, die vaak niet dichtbij zijn. Inmiddels wordt het dag en hangen de dode kangoeroes al uren aan de truck. Ongekoeld, in de verzengende hitte, over stoffige wegen. Vliegen kunnen ongestoord hun gang gaan.
…voor de jacht
De jacht gebeurt midden in de nacht. Volgens de gedragscode moeten jagers de kangoeroes met één schot doden. Maar naar schatting wordt tot 40 procent van de volwassen kangoeroes niet in een keer fataal geraakt. Sommige kangoeroes weten gewond weg te komen. Ze sterven een pijnlijke en langzame dood, of blijven de rest van hun leven half verminkt. Anderen lijden eerst door een aantal schotwonden, voordat ze het fatale schot krijgen. Soms zit er nog een joey in de buidel. Zij verhongeren, worden gepakt door roofdieren, of door de jagers tegen de truck doodgeslagen.
...voor de angst
Bij de jacht komt een hoop angst kijken. Zodra jagers een kangoeroe zien, verblinden ze het dier met de koplampen van hun wagens. Van angst verstijft de kangoeroe en staat hij als aan de grond genageld. De kangoeroes die de jacht overleven, blijven angstig en gewond achter. De kangoeroes die gedood worden, laten een grote leegte achter in de hechte kangoeroefamilie (‘mob’). De sociale structuur en relaties van de mob worden verstoord, wat psychologische schade bij overgebleven familieleden veroorzaakt.
…voor hun leven
De enige manier om de jacht in Australië te stoppen, is om de vraag naar kangoeroeproducten te verminderen. Want ondanks dat de kangoeroe de grote trots van Australië is, houdt de overheid de kangoeroejacht in stand. Nederland is een van de grootste importeurs van kangoeroeproducten. Als wij deze producten niet meer kopen, neemt de vraag naar kangoeroes af en kan er een einde worden gemaakt aan deze wrede jacht.
Haal kangoeroeleed uit de verkoop
Daarom vragen we consumenten om geen kangoeroeproducten meer te kopen en roepen we bedrijven op deze producten uit de schappen te halen. Kom ook in actie en teken onze petitie! Samen kunnen we een verschil maken voor kangoeroes. Laat bedrijven in Nederland weten dat je tegen de verkoop van kangoeroeproducten bent:
De enige manier om de jacht in Australië te stoppen, is om de vraag naar kangoeroeproducten te verminderen.