beer

Shaad en Dora bevrijd van beer-hondengevechten

Nieuws

In Pakistan hebben we twee Aziatische zwarte beren kunnen redden van beer-hondengevechten. Ze kunnen nu van een nieuw leven gaan genieten in het Balkasar berenreservaat, dat wordt gefinancierd door WSPA.

Maak kennis met Dora en Shaad, twee vrouwelijke Aziatische zwarte beren uit de provincie Punjab, ze laten een wereld van pijn, angst en kwelling achter zich om de 18 bewoners van het Balkasar berenreservaat in Pakistan te vergezellen.

Dora

Naam: Dora, wat 'geschenk' betekent

Leeftijd: ongeveer vijf jaar

Gewicht bij aankomst: 106kg



Dora is ondanks haar slechte start in het leven een vriendelijk en nieuwsgierige vijf jaar oude beer. Ze laat het personeel van het reservaat duidelijk merken wanneer ze haar lievelingseten wil hebben.

Toen we Dora redden was ze ondervoed en had ze pijnlijke piercings, niet alleen in haar neus, maar ook in haar tong. Daarnaast had ze geïnfecteerde wonden in haar nek en een beschadigd rechteroog. Al deze aandoeningen zijn het gevolg  van de brute beer-hondengevechten waarin ze moest aantreden.

 

Shaad

Naam: Shaad, wat 'gelukkig' betekent

Leeftijd: Zes jaar

Gewicht bij aankomst: 116kg



Dora's nieuwe metgezel Shaad had ook een alles behalve gelukkige start in het leven. De grote, alerte en nieuwsgierig beer werd gevonden met vreselijke wonden op haar snuit, gezicht en lippen. Het gevolg van haar dagelijkse overlevingsstrijd in de beer-hondengevechten. 

Shaad heeft nu een gezonde eetlust met een voorliefde voor fruit en bessen en begint langzaam te wennen aan een leven zonder ketens en gevaar. Beide beren herstellen in quarantaine voordat ze worden vrijgelaten in de weelderige omgeving van het reservaat.

Wrede bloedsport

Beer-hondengevechten is nog steeds een van 's werelds meest wrede bloedsporten: De doodsbange beren lijden aan vreselijke verwondingen en worden zelden ouder dan een jaar of acht. Gelukkig hebben we Dora en Shaad uit deze uitzichtloze positie kunnen bevrijden.

De reddingsactie is mede mogelijk gemaakt door het ‘alternative livelihood’ programma van WSPA. In samenwerking met onze partners van het Bioresource Research Centre (BRC), bied het programma een alternatieve manier van bestaan voor de beereigenaren. Een duurzame bron van inkomsten, in ruil voor de vrijheid van hun beer.

Verwante artikelen:

  • India eindelijk vrij van dansberen
  • Het einde van de berengal industrie lijkt in zicht
  • Uitbreiding berenreservaat nu af, biedt plek aan laatste 25 beren
Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over