Leeuwen misbruikt voor handel in botten

Stop de handel in leeuwenbotten voor traditionele medicijnen

Nieuws

Leeuwen worden op farms in onder andere Zuid-Afrika hun leven lang uitgebuit: ze worden gebruikt als knuffeldier, als jachtobject en uiteindelijk worden hun botten vermalen tot traditionele medicijnen. Het exporteren van leeuwenbotten is legaal in Zuid-Afrika, mits de leeuwen afkomstig zijn van legale fokkerijen. In 2019 werden er bijna 8.000 leeuwen op deze fokkerijen gehouden. Op dit moment staat de handel in leeuwenbotten vanuit Zuid-Afrika tijdelijk stil vanwege juridische redenen en Covid-19. Laten we dit zo houden en stoppen met deze handel. Voor eens en altijd.

Leeuwen gebruikt voor de handel

De welpen worden op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald

De leeuwen en tijgers in deze industrie brengen in elk stadium van hun miserabele leven geld in het laatje en eindigen als pil of drankje. De vraag naar producten gemaakt van grote katachtigen, zoals tijgerwijn en traditionele Aziatische medicijnen, is onverzadigbaar. Het dierenleed achter deze handel is immens, en dat terwijl deze traditionele medicijnen geen enkele bewezen genezende werking hebben*. 

Uit onderzoek uit 2019 blijkt hoe leeuwen- en tijgerfarms in Zuid-Afrika en Azië de grote katachtigen ‘produceren’ om de vraag naar de producten te beantwoorden. De welpjes worden uit het wild bij hun moeders weggehaald of gefokt in leeuwenfarms. Deze dieren worden vervolgens hun hele leven misbruikt. De welpjes die op een leeuwenfarm opgroeien, worden direct al gebruikt om toeristen te vermaken. Vrijwilligers – vaak onbewust van het leven dat de dieren tegemoet gaan – verzorgen de welpjes, en toeristen knuffelen ze en maken selfies met de leeuwtjes. Als de dieren te oud, en dus te groot en gevaarlijk zijn om mee te knuffelen, gaan toeristen met de dieren wandelen. Wanneer ze ook daarvoor te groot zijn, worden ze een tijdje onder erbarmelijke omstandigheden in leven gehouden. De mannetjes hebben dan nog een aantal jaar nodig om een volle bos manen te ontwikkelen, waarmee hun waarde stijgt.

toerist knuffelt met leeuwtje

Een toerist knuffelt met een leeuwtje

De leeuwen gaan vervolgens naar game farms waar ze worden doodgeschoten tijdens een kansloze, betaalde jacht - ‘canned hunting’. Hun huid en hoofd worden als trofee meegenomen; de rest van het dier – met name de botten en verwerkt tot medicijnen en sieraden – worden legaal geëxporteerd volgens een uniek quotum dat Zuid-Afrika heeft.

Wilde leeuwen en tijgers

Naast het immense leed van dieren ín de industrie, lijden ook de populaties wilde leeuwen, tijgers en andere katachtigen onder de vraag naar hun botten en andere lichaamsonderdelen. Zo wordt geschat dat de Afrikaanse leeuwenpopulatie tussen 1993 en 2014 met 43% is afgenomen. In heel Afrika leven nu nog zo’n 20.000 exemplaren in het wild. De leeuw staat op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten genoteerd als kwetsbaar. De lijst laat zien welke dier- en plantsoorten het meeste risico lopen op uitsterven. Ook de tijgerpopulatie staat er slecht voor. Momenteel leven er meer tijgers in gevangenschap dan in het wild. Men schat dat het aantal exemplaren in het wild nog maar 3.900 bedraagt.

Aandeel Nederland

Ook Nederland blijkt een groot aandeel te hebben in de handel in katachtigen. De statistieken zijn even verrassend als verontrustend: Nederland is tussen 2014 en 2018 de grootste exporteur in Europa van tijgeronderdelen voor commerciële doeleinden, zoals huiden lichamen en trofeeën.
Een groot deel wordt geëxporteerd naar China, aldus onderzoek van viervoeters.

Op dit moment staat de handel in leeuwenbotten tijdelijk stil vanwege juridische redenen en Covid-19. Met jouw hulp kunnen we dat zo houden en ervoor zorgen dat dit vreselijke lot nog meer leeuwen bespaard blijft. Leeuwen horen net als andere wilde dieren in het wild. Laat dit de laatste generatie leeuwen zijn die in gevangenschap leeft. Teken de petitie en stop de handel in wilde dieren.

Teken de petitie

 

* Er is geen wetenschappelijk bewijs dat producten van grote katachtigen ook maar enig medisch voordeel bieden.

* Pleisters waarin sporen van tijgerbotten zijn verwerkt omdat ze kracht zouden geven en zouden helpen tegen reumatische klachten.

Meer over