ivoor-bewerkt-slagtanden

Succesvolle vervolging ivoor dankzij informatie van ons onderzoeksteam

Nieuws

Ons doel om wereldwijd dieren te beschermen tegen illegale handel in (producten van) wilde dieren heeft geleid tot de allereerste vervolging van een veilingmeester in Groot-Brittannië vanwege de illegale verkoop van ivoor.

Chiswick Veilingen werd schuldig verklaard vanwege het verkopen van een ivoren slagtand die was uitgesneden tot een trein van olifanten. Het veilinghuis kreeg een boete van ruim 4.000 euro.  

Door onze samenwerking met de Metropolitan Police Wildlife Crime Unit in Londen konden we informatie uitwisselen over de bewerkte olifantenslagtand die te koop stond op Portobello Road in de Britse hoofdstad.Uit het politieonderzoek werd duidelijk dat Chiswick Veilingen het stuk had verkocht aan een marktkoopman voor ruim 350 euro), met het verhaal dat het uit de Edwardiaanse tijdperk (rond 1901 tot 1914) stamde.Onze vermoedens dat er iets niet klopte werden bevestigd door forensisch onderzoek waaruit bleek dat het ivoor van een olifant afkomstig was die werd gedood in de jaren zestig van de vorige eeuw. Volgens het internationale verdrag over handel in bedreigde diersoorten (CITES) is het verboden om in ivoor te handelen dat is verkregen of behandeld na 1947.Een woordvoerder van onderzoekszaken zei: “Deze succesvolle vervolging is een afspiegeling van onze internationale samenwerking met instanties op het gebied van wetshandhaving. Een voorbeeld hoe informatie verkregen door onderzoek, tot directe aanhoudingen kan leiden, door een campagne.”Campagne manager Alyx Elliott van World Animal Protection zegt: “We zijn blij met deze succesvolle vervolging dat we hebben kunnen ondersteunen. Dit voorbeeld laat zien dat criminaliteit met dieren in het wild niet wordt getolereerd. We hopen dat de boete andere veilinghuizen afschrikt en zal afhouden van de verkoop van producten zonder de juiste certificering.”Lees meer over ons werk met dieren in het wild.

 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Meer over