Fur Free Europe

Teken voor een bontvrij Europa!

Nieuws

Een einde aan de bontindustrie in heel Europa? Met jouw handtekening maken we het misschien wel waar! Vanaf vandaag kan iedereen in Europa zich uitspreken tegen de productie en verkoop van bont in de EU. Samen maken we er een einde aan, voor eens en altijd!

Vanaf vandaag komen we in heel Europa in actie tegen de bontproductie- en verkoop. Want als we binnen een jaar tijd 1 miljoen handtekeningen uit ten minste zeven EU-lidstaten verzamelen, komt het item op de agenda van de Europese Commissie! Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont, én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. Teken jij ook dit belangrijke burgerinitiatief?

Natuurlijk doen wij namens Nederland ook mee, samen met dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier & Recht en Vier Voeters. Als kick-off organiseren we vandaag een evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn ook aanwezig om aandacht te vragen voor de dieren.

mink in cage

Wilde dieren in gevangenschap

In Nederland zijn bontfokkerijen sinds 2021 verboden, maar dat is nog niet in heel Europa het geval. Miljoenen nertsen, vossen, konijnen, chinchilla’s en wasberen zitten vast in kleine kooien voor hun vacht. Volgens de meest recente cijfers - uit 2019, dus voor de coronapandemie - ging het om 37 miljoen dieren! Ze slijten hun korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes. Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme komt vaak voor. Daarom willen we hier voor eens en altijd een einde aan maken. Niet alleen aan de fokkerij, maar ook aan de verkoop. Heel Europa bontvrij!

Jouw handtekening telt

Nú is de tijd. Met de bontindustrie die al wankelt door de gevolgen van de coronapandemie, honderden modemerken die al bontvrij zijn, en verschillende landen die al een verbod op bontfokkerijen invoerden, is een verbod dichterbij dan ooit. Als we genoeg handtekeningen verzamelen, is de Europese Commissie verplicht om op onze oproep te reageren en actie te ondernemen. Daarom is jouw ondertekening ontzettend belangrijk!

Update maart 2023

Geweldig nieuws: ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief voor een verbod op bont! Nu is de Europese Commissie verplicht om het verbod in overweging te nemen. Voor iedereen die getekend heeft: bedankt voor je steun. Op naar een bontvrij Europa...

6 feiten over de bontindustrie

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Kangoeroeleer viking

Teken tegen kangoeroe- producten

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Meer over