grijze roodstaartpapegaaien worden illegaal vervoerd met Turkish Airlines

Turkish Airlines reageert na petitie over dierensmokkel

Nieuws

Na onze gezamenlijke oproep aan luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines om te stoppen met het gruweltransport van papegaaien, zit er schot in de zaak! Wereldwijd tekenden 188.099 mensen de petitie en... met resultaat. We zijn in gesprek met de luchtvaartmaatschappij om tot een oplossing te komen.

Uit ons onderzoek Wild at Heart bleek dat de luchtvaartmaatschappij een belangrijke schakel is in de illegale handel in bedreigde grijze roodstaartpapegaaien. We riepen Turkish Airlines op te stoppen met het vervoeren van alle vogelsoorten, om dierenleed en illegale praktijken te voorkomen. De handel in grijze roodstaartpapegaaien wordt gedreven door de vraag naar de dieren als huisdier. Vele papegaaien worden uit het wild gevangen, bruut gekortwiekt en onder erbarmelijke omstandigheden op transport gezet. Een groot deel van de dieren overlijdt al onderweg, maar ook als zij wel op hun eindbestemming – een huiskamer – aankomen, gaan ze een leven vol leed tegemoet. 

Gesprekken met Turkish Airlines

In maart zaten we met Turkish Airlines om de tafel in Istanbul om de noodzaak voor een oplossing te bespreken. Het was een constructief gesprek; ons aangevoerd bewijs is besproken en is ter harte genomen. We hebben mogelijkheden voor samenwerking onderzocht. 

1022601_5

Turkish Airlines heeft nu toegezegd om in elk geval tijdelijk geen grijze roodstaartpapegaaien meer te vervoeren op hun vluchten, tot er een oplossing is gevonden voor de situatie in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dit betekent dat zowel wildgevangen als gekweekte papegaaien wereldwijd niet via vliegtuigen van Turkish Airlines worden getransporteerd. Een geweldig gebaar, maar nog niet het antwoord op onze oproep.

Wildgevangen grijze roodstaartpapegaaien mogen sinds 2017 namelijk wereldwijd überhaupt niet meer worden verhandeld. Smokkelaars wisten de dieren toch aan boord te krijgen bij Turkish Airlines door slimme trucs toe te passen. Grijze roodstaartpapegaaien werden geregeld ‘vermomd’ als andere soorten door ze in kisten te mixen met groene papegaaien – een vogelsoort waarin handel wel mogelijk is. Door geen vogels meer te vervoeren vanuit de DRC voorkomt Turkish Airlines dat ze worden misbruikt door smokkelaars.

bedreigde_grijze_roodstaartpapegaaien_horen_in_het_wild


Concrete afspraken zijn er nog niet, maar we hebben goede hoop dat er een oplossing komt. Medewerkers van de luchtvaartmaatschappij zeiden ook bezorgd te zijn over het welzijn van wilde dieren en dat zij meer moeten doen om dieren, en met name grijze roodstaartpapegaaien, te beschermen. Turkish Airlines gaf aan open te staan voor samenwerking met ons en in te zien dat er met name in Democratische Republiek Congo (DRC) verbetering nodig is aan hun kant. Een optie kan zijn dat de luchtvaartmaatschappij medewerkers gaat trainen om beter illegale vracht te kunnen signaleren en tegenhouden, waardoor de smokkel in wilde dieren wordt aangepakt.

Campagnemanager Karin Bilo bij World Animal Protection Nederland is blij met de eerste stappen die zijn gezet: 'De gesprekken met Turkish Airlines vormen mooie eerste stappen in de aanpak van deze handel. Legaal of illegaal: de handel in wilde dieren, aangewakkerd door de vraag naar exotische huisdieren, veroorzaakt enorm dierenleed. We blijven in contact met de luchtvaartmaatschappij om zeker te zijn dat zij actie onderneemt. Daarnaast duiken we verder in de wereld van exotische huisdieren, om verandering teweeg te brengen in de levens van al die dieren die hun leven slijten in een huiskamer – waar ze niet thuishoren.'

Bedankt voor het tekenen van de petitie; dit eerste mooie resultaat laat eens te meer zien hoe belangrijk elke stem is voor het welzijn van dieren over de hele wereld! 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over