olifantenopvang, olifantenkamp, changchill, following giants

Tweede olifantvriendelijke opvang: Following Giants

Nieuws

Na het grote succes van Thaise olifantenopvang ChangChill, het eerste olifantenpark dat met onze hulp omvormde tot olifantenparadijs, is er mooi nieuws! Een tweede olifantenpark heeft haar deuren als hernieuwde, olifantvriendelijke opvang geopend.

De olifanten Jahn en Chok werden jarenlang ingezet om met toeristen op hun rug door het Thaise regenwoud te lopen. Gaven ze geen rit, dan stonden de dieren urenlang aan de ketting in de brandende zon. Op 31 oktober maakten de olifanten hun allerlaatste ritten in het olifantenkamp Eco Tourism Koh Lanta in Thailand. Aan het eind van de dag gingen hun zadels af, de prullenbak in. 

Eco Tourism Koh Lanta is namelijk omgetoverd tot een olifantvriendelijke opvang. De hernieuwde opvang heet vanaf nu Following Giants.

 

1025382

Olifant Chok moest tot voor kort dagelijks ritjes door het regenwoud maken met toeristen op zijn rug. Dat hoeft nu gelukkig niet meer! 

 

1025474

Kettingen worden nu niet meer gebruikt in Following Giants. De olifanten kunnen gaan en staan waar ze maar willen. 

Achter de schermen is er hard gewerkt bij Following Giants om het olifantenkamp diervriendelijk te maken. Dit was nodig omdat toeristen bij een bezoek aan het olifantenkamp de mogelijkheid hadden om op olifanten te rijden, ze te wassen en te voeren. Helaas is dat allesbehalve diervriendelijk. Olifanten zijn wilde dieren die geen contact met mensen horen te hebben. Ze hebben ruimte en vrijheid nodig om lekker te grazen, rond te scharrelen of een modder- en stofbaden te nemen. 

Met ons businessmodel transformeren we olifantenkampen naar olifantvriendelijke opvangplekken. Follow Giants is het tweede olifantenkamp, na ChangChill, dat met ons businessmodel deze stap heeft gezet. De kampen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de eigenaren en mahouts (olifantentrainers). Toeristen hebben er veel geld voor over om olifanten van dichtbij te kunnen ervaren. Voor een olifantenkamp is het dus erg spannend om te veranderen; de eigenaar verliest mogelijk zijn inkomstenbron. Met ons businessmodel helpen we olifantenkampen te veranderen naar een plek waar toeristen de dieren kunnen bewonderen in een natuurlijke omgeving. Dit is beter voor de dieren, maar daarnaast zijn de eigenaren verzekerd van hun inkomsten. Reisorganisaties ondersteunen die transformatie en promoten deze diervriendelijke plekken onder toeristen, waardoor de eigenaar zijn inkomsten na de transitie behoudt.

David Owen, onze Elephant Venue Project Manager, is aan de slag gegaan met de mahouts van Following Giants. Hij heeft ze getraind en begeleidt bij de transitie. De mahouts gingen bijvoorbeeld een week naar olifantenopvang BLES, waar ze leerden over de zorg voor olifanten in een opvang waar alleen observaties mogelijk zijn. Voor de gidsen was het ook erg belangrijk om te leren hoe ze bezoekers kunnen informeren over olifanten en hun gedrag. 

Op dit moment wonen de olifanten Jahn, Chok, Sow en Tanwa bij Following Giants.

 

olifantenopvang_leefgebied_follow_giants

Het gebied waarin de olifantenopvang zich bevindt, van bovenaf.

 

1025482

Olifanten Sow en Jahn wandelen vrij en blij door de opvang.

 

olifantenopvang_follow_giants_park

Sow (rechts) begroet Jahn.

De eerste fase van de transitie is voltooid en de locatie is opnieuw geopend. De toeristen kunnen vanaf nu de olifanten op gepaste afstand observeren tijdens een speciale wandeling door het regenwoud. De olifanten hebben tijdens deze wandeling alle mogelijkheid om met elkaar te socializen, te kiezen hoe snel en waar ze naartoe lopen, te grazen en modderbaden te nemen. Een gids loopt uiteraard mee en geeft uitleg over het gedrag van de olifanten en signaleert andere wilde dieren tijdens de wandeling. Verdere interactie met de dieren is niet mogelijk, zodat de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen zonder daarin te worden verstoord. 

We houden jullie uiteraard op de hoogte over Following Giants en ons werk voor olifanten over de hele wereld. 
 

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over