beer sobharo

Vechtbeer Sobharo werd gered door TikTok

Nieuws

Jarenlang sliep beer Sobharo in een kleine kooi in Pakistan, waar hij het gedwongen moest opnemen tegen agressieve vechthonden. Tot er een video van hem op TikTok verscheen…

Sobharo is een sociale en nieuwsgierige beer. In berenopvang Balkasar krijgt hij dagelijks vers eten, heeft hij ruimte om te rennen, te springen, en in het water te spetteren. Hij houdt ervan om lekker bij het raam van zijn verblijf te zitten en te kijken naar wat de andere dieren doen.

Maar dat is nu. Een paar jaar geleden zag Sobharo’s leven er heel anders uit.

Balkasar bear sanctuary

Een zwarte beer in berenopvang Balkasar

Vechtersbeer

Voordat Sobharo in Balkasar terechtkwam, was hij een vechtbeer in Pakistan. Beer-hondengevechten zijn daar lang populair geweest. Op dit moment zijn er gelukkig nog maar een paar vechtberen over, maar dat betekent dat zij erg vaak moeten vechten. Sobharo leefde in een kooi, kreeg weinig te eten, en liep bij elk gevecht tegen getrainde honden nieuwe wonden op, die niet werden verzorgd. En dat allemaal ter vermaak van mensen. Sobharo had het lichamelijk en mentaal ontzettend zwaar

TikTok-video

Lang was de situatie van Sobharo verborgen voor het grote publiek. Tot er ineens een video op het social media-platform TikTok verscheen. In de video was een zwarte beer te zien. Er zaten touwen om zijn nek en een metalen ring door zijn neus, waar met een touw hard aan werd getrokken. Telkens als hij zich wilde bewegen, volgde er een harde ruk aan zijn neus. De neus van een beer is zeer gevoelig; het was duidelijk dat deze beer ernstige pijn en stress had.

Sobharo er reddet fra et liv som dansebjørn

Er zat een metalen ring door Sobharo's neus waar hard aan getrokken werd

De video trok de aandacht van onze partner Bioresource Research Centre. Zij houden de beren in Pakistan goed in de gaten en herkenden de zwarte vacht van Sobharo meteen. Ze wisten dat ze, als de locatie van video konden achterhalen, een kans hadden om Sobharo te vinden en hem te bevrijden. Ze schakelden de hulp in van het Sindh Wildlife Department en gingen achter Sobharo aan, die inmiddels alweer naar een andere locatie was verplaatst. Maar het was allemaal niet voor niets. Uiteindelijk kregen ze contact met de eigenaar, en na een onderhandeling én de belofte van de eigenaar om nooit meer een beer in gevangenschap te houden, kwam Sobharo vrij.

Aankomst in de opvang

Zodra Sobharo bij berenopvang Balkasar aankwam, werd hij bevrijd van zijn neusring en het touw om zijn nek. Een dierenarts verzorgde zijn wonden, en gaf hem vitaminen, mineralen en vaccinaties. Ook kreeg hij gezond voedsel en visolie om voedingstekorten en bloedarmoede tegen te gaan.

Het was duidelijk dat hij getraumatiseerd was door zijn leven als vechtbeer. Uit zijn gedrag bleek dat hij gestrest en angstig was. Hij was agressief, werd snel boos en zwaaide vaak met zijn kop heen en weer, vooral wanneer hij in de buurt van mensen was. Hij wilde ook geen andere beren in de buurt hebben. Maar langzaam maar zeker leert Sobharo nu hoe het is om zonder angst te leven. Hij is steeds nieuwsgieriger, en ontspant zichtbaar als hij op zijn warme strobedje ligt en zijn favoriete maaltje eet.

Den reddede bjørn Sobharo undersøges af Balkasar-reservatets dyrlæger

Een dierenarts verzorgt Sobharo

‘Sobharo is een mooie beer’, vertelt Madeeha Manzoor, de directeur van BRC. ‘De laatste keer dat ik hem zag, rende hij op me af en sprong hij in de rondte, zo blij was hij! En toen we onlangs een paar beren in het wenverblijf moesten zetten door overstromingen, zocht Sobharo meteen contact. Hij riep de andere beren door zijn hoofd te schudden en geluid te maken. Ze roken aan elkaar en raakten elkaar aan. Het was prachtig om te zien.’

Nu zit Sobharo nog even in het wenverblijf, maar binnenkort mag hij zelf het natuurgebied van de opvang gaan verkennen!

Berenopvang Balkasar

We zijn ongelofelijk blij dat Sobharo een tweede kans heeft gekregen. En dat er, na jarenlang lobbyen bij de lokale overheid, nu strengere wetten zijn om deze prachtige dieren te beschermen. Samen met Bioresource Research Centre (BRC) redden we in de afgelopen jaren al 145 beren! En dat had niet gekund zonder de steun van onze partners en supporters.

Helaas is het een flinke uitdaging om voldoende voedsel en medicijnen naar het reservaat te krijgen. De medewerkers moeten steeds verder reizen om te krijgen wat ze nodig hebben en de prijzen zijn enorm gestegen. Bovendien zijn er steeds extreme temperaturen in Pakistan en kampt Balkasar regelmatig met hevige regenval en overstromingen.

Sobharo en de andere beren kunnen dus alle hulp gebruiken. Wil jij ook helpen?

Help Sobharo met een gift

Meer over