Vega gerecht

Vegetariërs, veganisten en flexitariërs: wat is het verschil?

Nieuws

Als iemand zegt: 'Ik ben vegetariër', dan weten de meeste mensen wel dat de persoon in kwestie geen vlees eet. Maar tegenwoordig leven steeds meer mensen veganistisch. En ook de termen pescotariër en flexitariër komen steeds vaker voorbij. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze termen?

In dit artikel nemen we je mee in de verschillende eetpatronen van veganisten, vegetariërs, pescotariërs en flexitariërs. Zo weet jij straks precies wat je die ene vriend of vriendin, die je op een avondje koken trakteert, kunt serveren.

Vegetariërs

Als we ons strikt aan de term ‘vegetariër’ zouden houden, dan betekent deze term dat iemand geen dieren eet, maar wél producten consumeert of gebruikt afkomstig van dieren, zoals eieren, zuivelproducten, honing, wol en leer. Maar omdat ieder mens nu eenmaal anders is, en elke vegetariër eigen beweegredenen en principes heeft, is er binnen het vegetarische eetpatroon veel variatie. Zo wil de ene vegetariër bijvoorbeeld gezonder eten, waardoor diegene vlees laat staan om de groeihormonen en verzadigde vetten te vermijden. Andere vegetariërs laten weer hun vlees staan voor een beter milieu, of omdat ze het niet eens zijn met het dierenleed dat gepaard gaat met de veehouderij.

Dit zijn de verschillende vormen van vegetarische eetpatronen:

- Vegetariër of lacto-ovo-vegetariër: eet geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten.
- Lacto-vegetariër: eet geen vlees, vis en eieren, maar wel zuivelproducten.
- Ovo-vegetariër: eet geen vlees, vis en zuivelproducten, maar wel eieren.
- Pescotariër: eet geen vlees, maar wel vis, eieren en zuivelproducten.
- Pollotariër: eet gevogelte, maar geen ander vlees, wel vis.
- Semi-vegetariër: eet bepaalde soorten vlees en vis niet.

Daarom is het altijd goed om alsnog aan een vegetariër te vragen wat diegene wel, maar vooral niét eet, als je die persoon op bezoek krijgt voor een etentje.

Veganisten

Een veganist is iemand die geen vlees en vis eet, maar ook dierlijke producten zoals eieren, zuivel en honing laat staan. Dit houdt in dat ze producten met dierlijke producten erin verwerkt, zoals bijvoorbeeld koekjes (ei), snoep (gelatine) of patat gebakken in dierlijke olie, ook vermijden. Daarnaast gebruiken de meeste veganisten in hun dagelijks leven geen dierlijke producten, materialen of kleding van leer, wol, zijde en bont. Ook verzorgingsproducten die getest zijn op dieren, of waar dierlijke bestanddelen in zitten, kopen zij niet.

Het betekent dat iemand die een plantaardig dieet volgt, niet per definitie veganist is. Veganisme is een levensstijl, die vaak ontstaat vanuit dierenliefde, en wordt doorgetrokken in elk aspect van het leven. Als je een plantaardig eetpatroon volgt, omdat je ervan overtuigd bent dat dit beter is voor dierenwelzijn, je gezondheid of het milieu, dan ben je volgens de officiële benaming geen veganist. Je volgt dan een plantaardig eetpatroon (wat natuurlijk hartstikke goed is, maar wel een verschil).

vegan food at restaurant

Flexitariërs

Eet je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren? Dan ben je een flexitariër. Flexitariërs eten vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een of enkele keren in de week staat er vlees of vis op tafel. Een flexitariër gaat dus flexibel om met het eten van vlees en andere dieren of dierlijke producten.

Door minder vlees te eten en meer te koken met peulvruchten, granen, noten en zaden, ben je niet alleen lekker bezig voor je gezondheid en de dieren, maar ook de natuur en het klimaat zullen dankbaar zijn. Groenten en fruit verbouwen kost nu eenmaal veel minder energie en grondstoffen dan het maken van een stuk vlees. Bovendien draagt het bij aan een eerlijke verdeling van voedsel in de wereld!

'Maar ik moet toch gevarieerd eten?'

Dat klopt! Maar als vegetariër, veganist en flexitariër kun je net zo gezond en gevarieerd eten als wanneer je wel elke dag dierlijke producten eet.

Tegenwoordig zijn er in de supermarkten lekkere en gezonde vega(n) producten en vervangers te koop. Deze voedingsmiddelen zijn vegetarisch of volledig plantaardig, dus vrij van dierlijke producten, en bevatten voldoende vitamines en mineralen. Heerlijk om te combineren met je dagelijkse (plantaardige) maaltijd! Kijk de volgende keer tijdens het boodschappen doen dus eens of je deze producten ziet liggen en probeer deze vegetarische of veganistische variant van jouw favoriete snack of maaltijd een keer. Niet alleen gezonder en beter voor de dieren en het milieu, maar misschien ook nog wel lekkerder.

vegan food at a restaurant

 

Inspiratie nodig? Doe dan mee aan de Week Zonder Vlees en Zuivel!

Uitdaging! Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel van 6 t/m 12 maart eet je een week lang geen vlees en zuivel. Goed voor jou, de dieren én het milieu! Je wordt geïnspireerd met heerlijke recepten en ontdekt hoe makkelijk en lekker een weekje zonder vlees en zuivel kan zijn. Inschrijven kan nog!

Zie je dit zitten? Schijf je dan meteen in via de button. Veel succes en… eet smakelijk!

Ja, ik doe mee!

Meer over