Beer Masha overleden

Verdrietig nieuws: beer Masha overleden

Nieuws

Helaas kreeg de onlangs geredde beer Masha, na slechts een paar weken in vrijheid, een beroerte. Hierdoor raakte ze verlamd en ondanks de inspanningen van het opvangcentrum reageerde ze niet op de behandeling. Ze is op 11 april overleden.

Vorige maand werd beer Masha gered uit een Oekraïens circus. Ze werd als baby bij haar moeder weggehaald, in een kleine kooi gehouden en werkte in een rondreizend circus. Haar redding was spannend, en door het uitbreken van de oorlog uitgesteld. Toch arriveerde ze vorige maand bij het opvangcentrum. Helaas heeft Masha maar drie weken van haar vrijheid mogen genieten.

Bjørnen Masha er reddet fra et ukrainsk cirkus og har fået et nyt liv i Libeary bjørnereservat i Rumænien

Masha in het opvangcentrum. Credit: AMP.

Marie Chambers, Network Manager – Bears, World Animal Protection:

We zijn er kapot van dat beer Masha, die onlangs werd gered uit Oekraïne en overgebracht naar het AMP Libearty Sanctuary, een beroerte heeft gehad en helaas is overleden.

Er werd alles aan gedaan om haar te redden door de dierenarts van het team, maar ze reageerde niet op de behandeling en hield het helaas niet vol.

Na 19 jaar in een kleine kooi te hebben geleefd en gedwongen te worden op te treden in het circus, arriveerde de 22-jarige beer slechts drie weken geleden (21maart) en in deze korte tijd waren we verheugd om te zien hoe ze reageerde op haar nieuw gevonden vrijheid.

Ze kon in het gras spelen, aan bomen krabben en peddelen in het zwembad. Het is pijnlijk oneerlijk dat na zoveel jaren van wreedheid, deze welverdiende vrijheid werd afgebroken.

We zijn blij dat Masha’s laatste weken omringd zijn door de natuur met alle vrijheid om te verkennen, en dat ze de best mogelijke zorg heeft gekregen. Maar we zijn allemaal kapot van dit nieuws. Moge ze nu rusten in vrede.'

Waarom stierf Masha?

De meeste Euraziatische beren worden tussen de 20 en 30 jaar oud, dus op 22-jarige leeftijd was Masha een oudere beer. Het is moeilijk om precies te achterhalen wat Masha’s beroerte heeft veroorzaakt. De stress van transport en verhuizing naar een nieuwe omgeving is, zelfs in de beste tijden, extreem stressvol. Zelfs als het einddoel van het transport een leven in vrijheid is, dragen de verandering in routine en omgeving allemaal bij aan de uitdaging.

Vanwege de oorlog was het transport van Masha noodvervoer. Hoewel er van alles aan is gedaan om de reis zo comfortabel mogelijk voor haar te maken, konden we op geen enkele manier alle risico’s uitsluiten. Er zijn goede afwegingen gemaakt, met als conclusie dat doorgaan met de redding gunstiger was dan Masha daar te laten, blootgesteld aan de gevolgen van oorlog.

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over