Berenopvang Balkasar

Vijf nieuwe beren overgebracht naar Balkasar berenopvang in Pakistan

Nieuws

Goed nieuws: vijf beren in Pakistan zijn gered van een leven lang lijden als dansbeer of vechtbeer. De dieren zijn overgebracht naar de Balkasar opvang en zullen na een periode van quarantaine kunnen genieten van alle vrijheid samen met de 39 andere beren in de opvang.

Wij stellen de nieuwe inwoners aan jullie voor!

Mithan

Mithan, wat lieverd betekent, is een veertien jaar oude Aziatische zwarte beer. Mithan werd door zijn eigenaar gebruikt als dansbeer en vechtbeer. Vanwege zijn grote en sterke postuur stond hij in de buurt bekend als goede vechter. Zijn eigenaar gaf niet veel geld uit om Mithan te onderhouden en hield hem in onacceptabele condities.

In berenopvang Balkasar, onderdeel van Bioresource Reseach Centre (BRC), kreeg Mithan een gezondheidscheck en zijn neusring werd verwijderd. Ondanks de littekens van zijn zware verleden, is Mithan een sterke en gezonde beer. Het liefst eet hij meloen en spettert hij de hele dag rond in zijn eigen zwembadje.

mithan

Mahtab

Ook Mahtab is een nieuwe bewoner van de berenopvang Balkasar. Mahtab, wat mooi betekent, is een zes jaar oude Aziatische zwarte beer. Ze is aan de berenopvang overgedragen door haar eigenaar die haar jarenlang inzette als dansbeer. Ook Mahtab kreeg een gezondheidscheck toen ze arriveerde bij de opvang. Ze was agressief en had bloedarmoede. Haar vacht lelijk en was ze erg gestrest. Inmiddels is ze weer een beetje bijgekomen en geniet ze van het samenzijn met andere beren, specifiek met haar nieuwe vriendinnetje Sonharo. Brood en zoete meloen zijn haar favoriete kostje.

mahtab

Sonharo

Sonhara, vriendinnetje van Mahtab, is rond dezelfde tijd in berenopvang Balkasar terecht gekomen. Ze is een negen jaar oude Aziatische zwarte beer en haar naam betekent mooi. Haar eigenaar had haar pas een half jaar en gebruikte haar als dansbeer.

In de berenopvang bleek Sonharo bloedarmoede te hebben. Ook was ze erg zwak en had ze een hevige wond achter haar oor. Samen met Mahtab zit ze in quarantaine en geniet ze van haar nieuwe leven. Ze vindt het vooral heerlijk om lekker te luieren en te slapen. Helaas voor haar is dat meestal niet voor lange duur en wordt ze al snel wakker gemaakt door vriendinnetje Mahtab om te spelen.  

sonharo

Banjaar

Banjaar, wat zigeuner betekent, is een acht jaar oude Aziatische zwarte beer. Haar eigenaar gebruikte haar voor gevechten, maar ook als dansbeer en om mee te bedelen. Na haar drie jaar te hebben gebruikt om inkomen te genereren, stond haar eigenaar haar af.

Hoewel Banjaar helemaal gezond werd verklaard, bleek ze erg gereserveerd en niet zo sociaal. Dit is stereotypisch gedrag voor beren die jarenlang zijn misbruikt. Het team werkt hieraan om te zorgen dat Banjaar binnenkort de quarantaine ruimte kan verlaten en kan genieten van de vrijheid samen met de andere beren.

banjaar

Bhaagi

Bhaagi, wat dame met goed geluk betekent, is de vijfde beer die is overgebracht naar de Balkasar berenopvang. Bhaagi is een negen jaar oude Aziatische zwarte beer en werd door haar eigenaar voornamelijk gebruikt als dansbeer, maar ook voor enkele gevechten. Omdat het werken met dansberen al generaties in de familie zit, dacht haar eigenaar het beste te doen voor zijn familie door de traditie voort te zetten.

Bij aankomst in de opvang bleek Bhaagi was erg loom en agressief. Ze had overal op haar snuit wonden. Samen met Banjaar zit ze in een quarantaine ruimte. Bhaagi ligt graag te luieren met meloenen naast haar zijde.

bhaagi

Wetten en regelgeving

In Pakistan worden beren ernstig misbruikt, enkel voor vermaak. Beren worden gedwongen om met honden te vechten, te dansen of te bedelen. Geschat wordt dat er nog zo’n 80 beren in Pakistan worden gehouden als dansbeer of als vechtbeer. Wij werken samen met BRC om een einde te maken aan deze wrede traditie om beren te gebruiken voor vermaak. Het gebruikt van beren voor gevechten is sinds 1890 verboden, maar door slechte handhaving van de wet vinden er nog jaarlijks gevechten plaats. Een nieuwe wet in Sindh, een van de provincies van Pakistan, heeft het gebruik van beren voor entertainmentdoeleinden geheel verboden. Samen met BRC werken wij om het houden van beren in alle provincies te verbieden, vangen we beren op in Balkasar berenopvang, geven we voorlichting aan bereneigenaren en zoeken we samen met deze eigenaren naar andere vormen van inkomsten.

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over