leeuwen in een Afrikaans natuurpark

VN-resolutie tegen handel in wilde dieren

Nieuws

In het kielzog van de wereldwijde woede-uitbarsting over het afschieten van de leeuw Cecil, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin landen worden opgeroepen meer te doen tegen de illegale handel in wilde dieren. We zijn daar blij mee.

Met de resolutie roept de Algemene Vergadering landen op om hun nationale wetgeving, die illegale handel in wilde dieren moet voorkomen, onderzoeken en vervolgen, te verbeteren. De stap komt als reactie op de verontwaardiging over de dood van Cecil in Zimbabwe en het groeiende publieke bewustzijn van de wreedheid waarmee deze wereldwijde handel steevast gepaard gaat. Zo krijgt de kwestie die wereldwijd krantenkoppen veroorzaakte een positief vervolg.

Serieus

Deze vooruitgang op het hoogste niveau toont aan dat de wereldleiders deze kwestie serieus nemen. De landen hebben nu afgesproken dat, om de criminaliteit jegens wilde dieren aan te pakken, de bescherming van dieren onderdeel moet zijn van de wereldwijde inspanning om armoede uit te roeien en voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Goed gevoel

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland, meent: “Het aannemen van deze resolutie geeft een goed gevoel. Hiermee wordt erkend dat we wereldwijd moeten zorgen voor wilde dieren die nu slachtoffer zijn van illegale handel. Aan de andere kant weten we dat in veel gevallen het gebruik van wilde dieren voor vermaak, traditionele ‘geneeskunst’, luxe producten en als exotisch huisdier legaal blijft. En dat wijst op een fundamenteel conflict van de manieren waarop mensen omgaan met wilde dieren.”

Geen rechtvaardiging

Fokken, verhuren en verkopen van leeuwen en andere wilde dieren zijn allemaal onderdelen van legale handelsketens. Deze handel ondersteunt activiteiten als leeuwenwelpen aaien en met de fles voeden, het bejagen van dieren in afgesloten ruimtes, olifantenritten en het gebruik van tijgers als attribuut voor foto’s. 

“Er is geen rechtvaardiging voor een dergelijke behandeling van kostbare wilde dieren. Die horen in het wild en het is niet aan ons om ze te gebruiken voor vermaak of als producten”, aldus Pascal de Smit.

“Het aannemen van deze resolutie geeft een goed gevoel."

Meer over