beer, dansbeer, vechtbeer, pakista

Vrijheid voor beren Kainat en Anokha

Nieuws

Bioresource Research Centre (BRC), onze lokale partner in Pakistan, vangt voormalige dans- en vechtberen op in hun grote reservaat, waar beren een vrij en zorgeloos leven leiden. In november kregen zij twee nieuwe beren erbij: Kainat en Anokha.

Kainat

Het team van BRC vond Kainat, een zeven jaar oude bruine Himalayabeer, vastgebonden aan een boomstam in de stoffige vlaktes in Indiase provincie Punjab. Kainat zag er niet goed uit. Haar lichaam en gezicht waren gekneusd. Haar rechter neusgat onthulde een ernstige wond, die later bij de berenopvang wel vijf centimeter groot bleek te zijn. Naast deze pijnlijke wond had ze een aanzienlijk aantal littekens en wonden op haar lichaam. 

1020468

Kainat had een grote wond aan haar neus van de ring 

Kainat zag er ondervoed en zwak uit. Javed, de eigenaar van Kainat, een 52-jarige nomade met een harde persoonlijkheid, onthulde dat hij haar maar één keer per dag met brood voedde. Eens in de zoveel tijd, wanneer hij wat meer geld had verdiend, kocht hij melk voor haar en mengde hij dat met het brood. Javed zei dat dit de meest luxueuze maaltijd was die hij voor zijn beer kon betalen.

Naast dit eenzijdige dieet leefde Kainat continu in pijn. Ze was vastgebonden met twee touwen: een om haar nek aan een boomstam en een aan haar neusring. De laatste leek haar erg veel pijn te bezorgen. De snuit is dan ook het meest gevoelige en kwetsbare lichaamsdeel van een beer. Door het korte touw kon ze niet vrij bewegen en had ze niet eens voldoende ruimte om te gaan liggen. Telkens wanneer ze probeerde te gaan liggen om een ​​dutje te doen, te ontspannen of zelfs haar hoofd schudden, kreunde ze van de pijn.

Pictured: Kainat the bear was used for bear baiting before her rescue.

Kainat zit vastgebonden met twee korte touwen

Javed gebruikte Kainat al vijf jaar voor beergevechten. Javed bleek de wens te hebben om een ​​kleine winkel te openen met artikelen voor dagelijks gebruik. Met Kainat verdiende hij echter niet genoeg om zijn winkel te beginnen. Het team hielp hem daarom met het opzetten van de winkel. In ruil hiervoor konden zij Kainat meenemen.

Toen Kainat aankwam bij berenopvang Balkasar, kreeg ze direct een volledige gezondheidscheck en werd haar neusring verwijderd. Ze bleek helemaal gezond te zijn, op een lichte vorm van bloedarmoede na.

1020483

De neusring van Kainat wordt verwijderd

Kainat is een prachtige beer en het team hoopt dat ze na een paar dagen quarantaine minder agressief en verlegen zal zijn. In de quarantaine ruimte went ze voor nu aan haar welverdiende rust, vrijheid en de prachtige omgeving van het berenreservaat.

Anokha

Anokha, is een negenjarige zwarte beer die onlangs aan de berenopvang werd overgedragen door Basheer, een 40-jarige man met een nomadische levensstijl. Het BRC-team was al sinds 2015 in gesprek met Basheer om hem over te halen zijn beer een beter leven te geven. Het team had echter moeite de man te volgen, omdat hij regelmatig verhuisde met zijn gezin. Het volgen van Basheer bracht het team bovendien in gevaarlijke situaties. De lokale huisbazen, die Basheer uitnodigden voor berengevechten, bedreigden het team verschillende keren.

1020493

De vacht van beer Anokha was ruw in plaats van zacht en glanzend

Anokha was Basheer's enige bron van inkomsten en het laten dansen van beren was wat zijn vader en grootvader ook deden. Naast dansen gebruikte hij zijn beer ook voor berengevechten en bedelen. Basheer was heel gelukkig met zijn levensonderhoud, maar Anokha leed enorm.

Op het moment van overdrage was Anokha fysiek zwak, zijn vacht was ruw en hij had wonden aan zijn snuit. Over zijn hele lichaam had hij bloeduitstortingen van het vechten. Omdat hij slechts één keer per dag gevoed werd met brood, was hij ondervoed.

Anokha werd net als Kainat op een open plek gehouden zonder onderdak. Het touw om zijn nek was vastgemaakt aan een haak in de grond voor de tent van Basheer. De snuit van de beer was zo gekneusd dat het leek alsof de neusring van Anokha op elk moment los kon komen. Het touw dat aan de neusring was vastgemaakt, was erg kort waardoor hij heel weinig ruimte had om te bewegen, te liggen of te ontspannen. Het dier kreunde van de pijn.

1020491

Anokha zit met korten touwen vastgebonden

Na meerdere gesprekken was Basheer er uiteindelijk van overtuigd Anokha om over te dragen, in ruil voor een alternatief levensonderhoud. Ook hij startte een kleine kiosk met artikelen voor dagelijks gebruik. Hij beloofde aan het team niet opnieuw een beer te kopen voor vermaak.

Anokha werd grondig onderzocht in de berenopvang en zijn neusring werd verwijderd. Hij is een verlegen beer, maar lijkt al een stuk minder agressief. Hij rust nu en went aan zijn nieuwe omgeving en vrijheid.

Geniet van jullie nieuwe leven Anokha en Kainat!

1020502

Op weg naar vrijheid!

Al met een kleine gift kun je helpen voormalig dansberen een beter leven te geven. Help jij mee?

Geef voor beren

 

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over