yarrow

Vrijheid voor twee zwarte beren

Nieuws

Het WSPA en haar lokale partner het Bioresource Research Centre (BRC) geven beereigenaren een nieuwe, duurzame bron van inkomsten in ruil voor de invrijheidsstelling van hun beer. We noemen dit het ‘Alternative Livelihood’ programma en het werkt!

Onlangs hebben twee nieuwe beren hun vrijheid teruggekregen dankzij dit programma en het harde werk van het BRC team. Deze twee prachtige beren zullen zich snel voegen bij de andere 16 bewoners van het door WSPA gefinancieerde Balkasar berenreservaat. Zij kunnen de rest van hun leven nu doorbrengen in deze veilige, groene omgeving.

Een nieuwe start

Naam: Robin

Soort: Aziatische zwarte beer

Leeftijd: 5-6 jaar

Gewicht: 96 kilo bij aankomst



Deze prachtige berin (rechts) werd door haar jonge eigenaar aan ons overgedragen in ruil voor een winkeltje.

De jonge Baratti had de beer van zijn vader geërfd en gebruikte haar in beer-hondengevechten om voor zichzelf en zijn zusjes te kunnen zorgen. Robin werd al enige tijd in de gaten gehouden door het BRC team en zij hebben erg hard gewerkt om haar vrij te krijgen.  



Nadat Baratti de beer aan BRC had overgedragen, werd zij snel naar het reservaat overgebracht. Haar neusring werd voorzichtig doorgeknipt, de touwen om haar nek verwijderd en haar worden warden schoongemaakt. Ze is nu in quarantaine aan het herstellen en als haar gezondheid dit toelaat zal ze in het reservaat worden losgelaten.

Naam: Yarrow

Soort: Aziatische zwarte beer

Leeftijd: 5-6 jaar

Gewicht: 106 kilo bij aankomst



Deze slecht verzorgde berin (rechts) werd intensief gebruikt in beer-hondengevechten. Het kostte het BRC team meerdere bezoeken en gesprekken met haar eigenaar Taaj Muhammad om hem te overtuigen Yarrow aan ons over te dragen. Hij heeft hiervoor ander werk gekregen in de vorm van een eigen winkel.



Na de overdracht werd Yarrow snel overgebracht naar het reservaat. Bij aankomst werd haar neusring voorzichtig verwijderd en zijn haar wonden behandeld en verbonden. Het BRC team houdt haar goed in de gaten en laat weten dat ze zich goed beweegt.



Meer foto’s van deze beren vind je in ons fotoalbum op Facebook.

WSPA en BRC bieden ‘Alternative Livelihood’

Sinds de start van onze samenwerking met BRC in 1997, hebben we het aantal beren dat gebruikt wordt in beer/hondengevechten teruggebracht tot 50. Een belangrijk onderdeel van ons succes is het ´Alternative Livelihood´ programma dat wordt uitgevoerd door de toegewijde BRC medewerkers.



Dankzij de ervaring die WSPA heeft opgedaan met Indiase dansberen hebben we samen met BRC een programma kunnen vormgegeven specifiek voor Pakistan. Omdat het houden van een beer niet overal illegaal is in Pakistan, en de wet niet overal voldoende wordt gehandhaafd biedt het alternative livelihood programma, ofwel het ‘alternatieve inkomen’ programma,  een belangrijke prikkel aan beereigenaren om hun beer vrijwillig aan ons over te dragen.

Beereigenaren en hun families zijn vaak volledig afhankelijk van het inkomen dat de beer verdient met beer-hondengevechten. Dit maakt het redden van de beren tot een lang en zeer gevoelig proces waarin het BRC team het vertrouwen van de beereigenaren moet winnen.



Er wordt nooit geld betaald voor een beer. In plaats daarvan helpen we de beereigenaar aan een alternatieve manier om duurzaam in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. We trainen de voormalig beereigenaren om ervoor te zorgen dat ze slagen in hun nieuwe baan en blijven hem minstens twee jaar volgen. Zo voorkomen we dat hij opnieuw een beer koopt om mee te vechten. Daarnaast helpen we ook met de scholing van de kinderen zodat ook zij later wegblijven van de beer-hondengevechten.



Het programma is kostbaar en tijdrovend voor BRC en WSPA maar het heeft succes! We zijn ervan overtuigd dat het de enige duurzame manier is waarop we beren kunnen beschermen en deze wrede praktijk voor altijd kunnen stoppen. 

Help ons een eind te maken aan beer-hondengevechten. Steun de beren vandaag nog met een donatie.

Verwante artikelen:

  • Beer Pari overleden na slangenbeet
  • Drie berinnen gered
  • Zuid-Korea: stop nu met de berengalindustrie
  • Hard optreden tegen illegaal berengal toerisme in Vietnam
Meer over