Raccoon dog snow

Wat weet jij over de wasbeerhond? 7 feiten

Nieuws

De wasbeerhond is een knuffelbaar uitziend wild dier, dat zelfs soms in Nederland wordt gespot. Maar wat is dit nu eigenlijk voor dier? 7 feiten over de wasbeerhond.

1. Hond of wasbeer?

De naam 'wasbeerhond' doet vermoeden dat het dier een wasbeersoort is. Dat klopt niet: de wasbeerhond behoort toe aan de familie der hondachtigen, dus ze zijn verwant aan vossen, wolven en gedomesticeerde honden. Ze hebben hun naam wel aan de wasbeer te danken. Door de kenmerkende strepen op hun vacht en het donkere masker om het gezicht kun je ze gemakkelijk met elkaar verwarren.

Raccoon dog in wild

2. Holletjes kraken

Wasbeerhonden komen oorspronkelijk uit Oost-Azië, in landen als Siberië, Korea, Japen en Vietnam. Ze leven graag in bossen vlakbij water om te zwemmen, en slapen in een hol: soms zelfgemaakt, soms overgenomen van een vos of ander dier dat het niet meer gebruikt. Het zijn nachtdieren, dus de wasbeerhond is voornamelijk ’s nachts of bij schemering actief.

3. De boom in

Wasbeerhond lopen met hun neus op de grond om naar eten te zoeken, zoals muizen, kikkers, vissen en insecten. Ze zijn ook gek op vruchten, dus schieten regelmatig een boom in om al balancerend op een tak hun maaltje bij elkaar te scharrelen. Ze hebben kromme klauwen die ze gemakkelijk in een boomschors kunnen zetten en zijn daarnaast ook nog eens goede zwemmers.

Raccoon dogs

4. Familiedieren

Wasbeerhonden leven in paren of kleine families. Vrouwtjes worden vaak door meerdere mannetjes versierd. Als het eenmaal is gelukt, blijven ze samen tot de jongen onafhankelijk van de ouders zijn geworden. De jongen worden geboren in april en mei, en na vier maanden leren ze voor hun eigen voedsel te zorgen. In september verlaten de meeste jongen het ouderlijk nest, maar soms blijven ze wat langer bij hun ouders om te overwinteren.

5. Winterslaap

De wasbeerhond is bijzonder in zijn dierenfamilie: het is de enige hondachtige die in koude gebieden een winterslaap houdt. In de winter krijgt hij een beschermende vetlaag en een dikke vacht tegen de koude temperaturen. Dat maakt de wasbeerhond helaas populair in de bontindustrie: hun vacht wordt vaak voor bontkragen gebruikt. Wasbeerhonden kunnen wel elf jaar worden, maar in de bontindustrie worden ze niet ouder dan zeven maanden.

6. Wasbeerhond in Nederland

Hij komt hier zeker niet vandaan, maar een enkele keer wordt er een wasbeerhond in ons koude kikkerlandje gespot. Hoewel het dier goed tegen kou kan, hoort hij hier zeker niet thuis. De dieren werden voor de bontindustrie naar Europa gehaald en het is zeer waarschijnlijk dat dieren wel eens weten te ontsnappen. Afgelopen juli werd er zelfs een wasbeerhondenfamilie, met jongen, op film vastgelegd in Friesland. Toegegeven: het is wel een heel lief gezicht! 

Raccoon dog in cage

7. Gefokt voor bont

In Aziatische landen worden wasbeerhonden speciaal gefokt om bont van te maken. De bontindustrie is hartverscheurend wreed. De dieren leven in draadgazen kooitjes van nog geen halve vierkante meter groot. Dat is zo klein, dat ze vaak letterlijk gek worden van hun opsluiting. Ze raken gestrest, verveeld en gefrustreerd, wat vaak tot zelfverwonding leidt. Na dit veel te korte, inhumane leven worden wasbeerhonden op een pijnlijke manier gedood: vaak door elektrocutie, maar soms worden de dieren doodgeslagen of levend gevild.

Wasbeerhonden zijn niet de enige dieren die dit lot moeten ondergaan. Ook dieren als vossen, chinchilla’s en nertsen worden opgesloten en gedood voor hun vacht. In Nederland is dit weliswaar verboden, maar mag hun bont nog wel worden verkocht ‒ waardoor er in andere landen nog steeds dieren worden gedood.

Samen met andere dierenwelzijnsorganisaties willen we de bontindustrie en -verkoop voor eens en altijd uitbannen, in heel Europa. Help jij de wasbeerhond, en andere dieren die voor bont worden gebruikt? Teken dan nu het Europese Burgerinitiatief voor een bontvrij Europa!

Update maart 2023

Geweldig nieuws: ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief voor een verbod op bont! Nu is de Europese Commissie verplicht om het verbod in overweging te nemen. Voor iedereen die getekend heeft: bedankt voor je steun. Op naar een bontvrij Europa...

6 feiten over de bontindustrie

Meer over